ПРЕДСТАВНИЦИ ОПШТИНЕ ВЛАСЕНИЦА НА КОНФЕРЕНЦИЈИ ИРЕ

2508

Текст: Љ.С./Општинска управа општине Власеница
Начелник општине Власеница Мирослав Краљевић и самостални стручни сарадник за заштиту животне средине Жељко Дамљановић учествују на VI Конференцији Института региона Европе (ИРЕ) о мобилности: БАЊА ЛУКА – КАКО ДО СТАТУСА ЕКОЛОШКИ ОДРЖИВОГ ГРАДА; Одрживи и међусобно повезани градови Европе. Конференција се одржава данас у Бања Луци, у организацији Народне скупштине Републике Српске и Института европских региона (ИРЕ), а под покровитељством предсједника Народне скупштине Недељка Чубриловића.
На конференцији учествује 20 иностраних стручњака из више европских земаља и тима ИРЕ, као и око 50 представника локалних заједница Републике Српске и представника научних, образовних и привредних институција.
На почетку скупа учесницима Конференције обратили су се предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, предсједник Института региона Европе Франц Шаузбергер, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, Мат Филд, шеф Политичког одјела Делегације ЕУ у БиХ и специјалног представника ЕУ и Наташа Костић, помоћник министра саобраћаја и веза Републике Српске.
Предсједник Чубриловић се захвалио господину Шаузбергеру и ИРЕ из Салцбурга што су прихватили позив и одлучили да Шесту конференцију о мобилности одрже у Бањој Луци и овај град укључе у заједницу одрживих и међусобно повезаних градова Европе.
-Бања Лука, Република Српска и Босна и Херцеговина својим географским положајем припадају Европи и баштине одређене европске традиције али, такође, посједују и одређена културна и историјска насљеђа истока. Ове чињенице доприносе богатству и разноликости које се одражавају, како у култури и умјетности, тако и у инфраструктури, саобраћају, архитектури и начину живљења, рекао је Чубриловић.