15. MAJ- МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПОРОДИЦЕ

261

    Међународни дан породице обиљежава се сваке године 15. маја у цијелом свијету. Генерална скупштина УН-а је 20. септембра 1993. донијела резолуцију 47/237 којом се утврђује овај дан као Међународни дан породице. Циљ обиљежавања овог дана је да се подигне свјесност о важности породице, те потакне јавност на пружање подршке породицама које су суочене са проблемима у економском, друштвеном и културном смислу.

   Породица је основна јединица друштва. Стога, она захтијева заштиту, помоћ и подршку од стране својих чланова, али и друштва као цјелине. Једино на тај начин свако појединачно може дати свој оптимални допринос заједници у којој живи. Породица је заштићена од стране УН-а и формално, и то путем Универзалне декларације о људским правима, Декларације о друштвеном напретку и развоју, те Конвенције о укидању свих облика дискриминације против жена.

   Овај дан наглашава важност породице и обиљежава се на различите начине широм свијета: кроз програме који су усмјерени ка пружању подршке породици, различите организоване догађаје и концерте. Овај дан обиљежавају породице у својим домовима, у природи, на омиљеним мјестима.

   Прославите и ви овај дан и проведите га са својим најдражима. Подсјетите се на оно шта вас веже, шта вас радује, шта дијелите и шта још можете учинити једни за друге.