ОДИГРАНА ПРЕДСТАВА “МОРСКО – БРОДСКА ЗАВРЗЛАМА”

1536
Фото: Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

Текст: Т.Голијанин/Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

    У власеничком Дому културе, глумци Позоришта младих из Новог Сада, синоћ су извели дјечију представу „Морско-бродска заврзлама“.
Глумац Саша Стојковић истиче да је представа едукативна и да развија позитивне моралне вриједности код дјеце.

    – Морско-бродска заврзлама је представа коју радимо за школе и вртиће. Настала је по тексту нашег колеге, који смо ми мало прерадили. На сцени су два жива глумца и двије лутке, и та комбинација лутка-глумац је њена посебност. У суштини, ми промовишемо лутку мало више, да малишани који немају прилику да иду у позориште виде ту игру луткама. Дјеца прво почињу да се играју играчкама, луткама, а ми им кроз једну зрелију, одраслију причу, развијамо машту и трудимо се да схвате колико лутка може да буде жива, да она исприча причу и да им буде пријатељ. У свим нашим представама покушавамо да његујемо неке квалитетне етичке и људске вриједности. У времену када су дјеца притиснута гомилама агресије, посебно из медија, сматрамо да им је потребно вратити ту примарну људску љепоту и настојимо да бар од нас то добију, за разлику од већине онога што им се „сервира“, посебно с телевизије, – објашњава Стојковић.

Током представе глумци активно укључују и мале гледаоце.

   – Интеракција је увијек потребна, без обзира која врста представе је у питању, јер дјеца, када су директно укључена у представу, здушније је гледају. Ако је искључиво показивачка, ако дјеца нису укључена у њу, слабије је прате, немају стрпљења, већ послије петнаестак минута губе интерес. Они се радују да учествују у комуникацији са актерима, па 45 минута, колико ова представа траје, све вријеме им држи пажњу, – закључио је глумац.