ВЛАСЕНИЦА ДОБИЈА ОМЛАДИНСКИ ЦЕНТАР

2538

Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

Власенички омладинци  ускоро ће опет имати мјесто на коме ће се окупљати, дружити, учити и корисно проводити вријеме.

Горан Ђурић, замјеник начелника општине Власеница, један је од иницијатора поновног покретања Омладинског центра у Власеници.

„Власеничани знају да је 2004. године у нашем граду постојао Омладински центар који је био примјер и сигурно један од најбоље организованих у БиХ,  који је свакодневно посјећивало преко стотину младих, који су своје вријеме трошили на занимљив и креативан начин. Тренутно у Власеници  не постоји мјесто гдје млада особа, која не иде у кладионицу или кафић, може доћи и квалитетно провести своје вријеме. Под  појмом квалитетно подразумијевамо да се дружи, да научи нешто ново, а посебно оно што је битно то је та неформална едукација која је врло  битан сегмет у одрастању сваког младог човјека“, истиче Ђурић.

Замјеник начелника општине наводи да би до краја године Омладински центар требао профункционисати.

„Удружење грађана „Алтруист“, које је нослилац пројекта,  проводи завршне активности на покретању Омладинског центра и већ наредне седмице би требало бити потписивање уговора са донаторима. Ради се о Интернационалној организацији за миграције, која ће финансирати овај пројекат. Са њима смо већ имали одличну сарадњу на организацији Фестивала драмског стваралаштва, који се већ двије године успјешно реализује у Средњошколском центру „Милорад Влачић“.  Донатор ће опремити Омладински центар потребним стварима, а, за почетак, то су:  столови и  столице за радионице, два рачунара, сто за тенис,  плеј стејшн, и сав онај пропратни материјал: флип-чарт папири, друштвене игре и још неки додатни садржаји које могу  да користе млади. Омладински центар ће бити у згради старе Робне куће, а локална заједница ће плаћати закуп простора. Ми смо већ покренули креирање визуелног идентитета и почели израду рекламног материјала, отворили смо странице на друштвеним мрежама, а, одмах по потписивању уговора са донаторима, кренућемо у кампању“, јасан је Ђурић.

Он истиче да су одређене активности већ испланиране.

„Биће доста посјета омладинских клубова из других дијелова  БиХ,  да се преносе примјери добре праксе и искуства, биће много активности везаних за неформалну едукацију, прије свега: маркетинг, писање пројеката и суочавање са прошлошћу, дакле сви они сегменти неформалног образовања који су јако битни за сваког младог човјека. Прије свега, ми желимо да посветимо пажњу едукацији, од најмлађих до најстаријих омладинаца.“

Поред побољшања различитих омладинских активности, Ђурић, као корист Омладинског центра, истиче и могућност запошљавања младих.

„Циљ нам је  да овај центар и запошљава младе људе. За почетак,  донатор ће финансирати запошљавање једне младе особе која ће бити координатор Омладинског центра, а у зависности од програмских активности, биће ангажовано и додатно особље“, навео је замјеник начелника општине.

Вриједност пројекта покретања Омладинског центра у Власеници је 40 000 КМ, а то се односи на опремање простора и на програмске активности у првих шест мјесеци рада.