ЗАЈЕДНИЧКОМ АКЦИЈОМ ПОЛИЦИЈЕ И ВАТРОГАСАЦА СПАШЕНИ КИНЕСКИ ДРЖАВЉАНИ

3230

Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

Када је у 19.30 часова  у Ватрогасном дому у Власеници зазвонио телефон, дежурни ватрогасци су одмах могли наслутити да их чека тежак задатак јер је са друге стране жице избезумљени женски глас, на енглеском језику, позивао у помоћ.

Мирко Ђурић, који се јавио на телефон, покушавао је смирити саговорницу и установити у чему је проблем.

„Иако је уплашена жена причала на енглеском, успјели смо се споразумјети и схватио сам да су два кинеска држављанина у великој невољи. На путу ка Сарајеву, залутали су, и једино што ми је  могла рећи је то да су у сњежном смету. Саговорница ми је поруком успјела послати координате и ми смо, кренули у акцију спасавања“, прича нам Ђурић.

У међувремену, ватрогасци су обавијештени да су полицајци Бранислав  Станић и Миленко Ковачевић већ на терену и да у потрази за залуталим путницима обилазе дионицу старог пута ка Хан Пијеску и да их, користећи свјетлосну и и звучну сигнализацију, покушавају лоцирати

Ђурић  истиче да ни спасиоцима није било лако доћи до изгубљених путника, који су  прије него што су успјели позвати помоћ, четири-пет сати били заробљени у сметовима.

 „Морам признати да је ситуација била веома тешка. С обзиром да је навигација овај пар навела да погрешно скрену у Заклопачи, они су кренули у правцу  хидроелектране, али су скренули десно крај гробља и цркве и остали у сњежном наносу, у заоеоку Нерићи.  С обзиром да на том подручју нема мреже нису могли одмах позвати помоћ, него је, на смјену, једно сједило у аутомобилу, а друго покушавало наћи простор са кога ће моћи позвати помоћ. Затекли смо их у лошем стању, били су промрзли, мокри, гориво им је било при крају, па нису могли ни да се грију у аутомобилу. Да су ту остали још сат-два, ова прича сигурно не би имала срећан крај“, каже храбри ватрогасац.

Промрзле и уплашене Кинезе, спасиоци су одвели у Ватрогасни дом.

„Након што су се окријепили и угријали, путници су наставили свој пут ка Сарајеву, гдје су жељели стићи прије полицијског сата. Ми смо им нудили да преноће код нас, али они су сматрали да би то било и превише, послије свега што смо за њих учинили. Узалуд смо их убјеђивали да је наша дужност да помажемо другима, нису жељели да даље, како су рекли злоупотребљавају, нашу доброту”, завршио је Ђурић ову невјероватну причу.

У акцији спасавања двоје кинеских држављана, која је трајала више од пет сати, од 18 часова до поноћи, учествовали су полицијски службеници Бранислав Станић и Миленко Ковачевић и ватрогасци Мирко Ђурић и Миливоје Максимовић.