31. МАРТ-РОК ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВА РЕГИСТРОВАНОГ ОРУЖЈА

573

   Извор: Пореска управа РС

   Из Пореске управе Републике Српске подсјећају да је 31. март рок за подношење пријава за регистровано оружје за ову годину и позивају пореске обвезнике да преузму попуњене пријаве у надлежним подручним јединицама ове управе.

   Пореска управа попуњава образац “ПП-РО” за пореске обвезнике који имају регистровано оружје на основу података које добије од Министарства унутрашњих послова Српске, а обвезници могу на лицу мјеста да утврде исправност пријављених података када поднесу пријаву.

   Након што се уз стручну помоћ пореског службеника утврди исправност поднесених пријава, порески обвезници потписују преузете пријаве и један овјерен примјерак задржавају за себе, саопштено је из Пореске управе Републике Српске.

   Пореска управа ће затим у службене евиденције унијети податке са поднесених пријава, чиме се за обвезнике утврђују обавезе у овој години за регистровано оружје.

   Пореска управа Републике Српске с циљем унапређења услуга увела је почетком овог мјесеца могућност предиспуњавања пореских пријава коју ће у име пореских обвезника убудуће попуњавати запослени у овој управи.

   ”Ова нова могућност важан је корак ка испуњењу једног од главних циљева Пореске управе у будућности, а то је поједностављење процедура. У првој фази овог пројекта ове пријаве ћемо попуњавати само за физичка лица који су порески обвезници”, наведено је у саопштењу.

   Против пореских обвезника који у законском року не поднесу пријаву за регистровно оружје Пореска управа ће, у складу са Законом о пореском поступку, поднијети прекршајне налоге са прописаним износом новчаних казни.

   Пореске администрације у БиХ реализују ове активности са Шведском пореском управом у оквиру пројекта под називом “Јачање капацитета пореских администрација у БиХ” који је започет 2017. године, а завршетак је планиран крајем 2020. године.