700.000 КМ ЗА ДРУШТВЕНЕ БИЗНИСЕ МЛАДИХ ОД ВОДЕЋЕГ ИНВЕСТИТОРА У БИХ

287

   Извор: Мрежа за изградњу мира

   За све младе који желе покренути друштвени бизнис или свој почетни претворити у друштвени тј. импакт бизнис, Фондација Мозаик је прави партнер!

   Фондација Мозаик, водећи импакт инвеститор у БиХ и региону, је овог мјесеца покренула кампању за регистрацију и покретање друштвеног бизниса са до сад највећим годишњим фондом за инвестиције у младе и њихове идеје, у износу од 700.000 КМ!

   Инвестиције су намијењене свим младима од 18 до 35 година из БиХ, којима треба озбиљна инвестиција и менторска подршка. За средства могу аплицирати уколико имају зрелу, тестирану идеју за друштвени бизнис, али још увијек нису остварили прву продају или су је остварили а потребна им је инвестиција за регистрацију д.о.о.. Аплицирати могу и они који већ имају регистрован бизнис до пет упослених и промет до 50.000 КМ годишње, а желе искористити ову прилику да свој бизнис претворе у друштвени (импакт) бизнис.

   Иако се ради о великом фонду и озбиљном новцу, Мозаик је пуно више од инвеститора јер младим подузетницима и подузетницама поред максимално до 40.000 КМ у новцу, нуди и до 20.000 КМ у менторској подршци! Са партнерском банком на самом почетку могу аплицирати за кредит без колатерала за још додатних до 20.000 КМ.

   Битно је напоменути да ће друштвени бизниси који се покрену у сувласништву с Мозаиком више од пола свог профита након пореза на добит усмјерити у рјешавање одређеног друштвеног проблема у заједници.

   Више од 200 младих људи из 50 мјеста широм БиХ је одлучило да своју бизнис идеју тестирају управо у Мозаиковом Импакт инкубатору. Њих 11 је већ регистровано након тестирања на тржишту, други су у процесу регистрације. Производе неких од ових бизниса могу се пронаћи на полицама водећих продајних ланаца широм БиХ.

   Један од примјера је успјешни друштвени бизнис „Играј, учи, расти“ чији директор Армин Маглић је у својој причи о успјеху рекао: „Фондација Мозаик је дала прилику младима који долазе из малих средина, као што је наша, што је за сваку похвалу и јако охрабрујуће. Креирали су такво окружење гдје своју идеју можеш развити и тестирати уз јако мало потребних ресурса и без првобитне регистрације фирме.“

   Рок за пријаву је 08.11.2018. године, а први корак за пријаву је регистрација у ЛОНЦУ, гдје се налазе све потребне информације.