БОГ СЕ ЈАВИ! ВАИСТИНУ СЕ ЈАВИ!

2896

   Извор: http://www.spc.rs/

   Овим традиционалним поздравом православни вјерници прослављају Богојављење, хришћански празник који слави откровење Бога Сина као оваплоћеног у Исусу Христу и представља један од петнаест највећих хришћанских празника.

   По хришћанском вјеровању, 30. године наше ере Исус Христос је као дрводјеља живио са својом мајком Маријом и њеним мужем Јосифом, и тада је у својој тридесетој години позвао Јована Претечу да га крсти у ријеци Јордан. По Библији, одмах по крштењу, а оно је обављено три пута порињањем у воду, отворило се небо и зачуо се глас Бога Оца који је објавио да је Исус син његов, а тада на раме Исуса слетио је Свети Дух у обличју голуба. Овим крштењем је Исус означио почетак своје мисије и проповиједи.

   Код Срба се од давнина Богојављање слави веома живописно. Вјерује се да се на тај дан, у поноћ, отварају небеса и да се тада свака жеља може испунити. У народу се овај дан зове још и Водице или Водокршће управо по имену поворке.

   На овај дан се освећује вода за коју се вјерује да је љековита и чудотворна и назива се богојављeнска водица. Та вода се освећује на богослужењу и носи кући и пије ради здравља и просвјећења душе и тијела. Богојављенска водица никада се не квари, јер у њој пребива сила Духа Светога. Вјерницима се препоручује да је у својим домовима чувају током цијеле године, а употребљавају само на овај празник и, уз дозволу пароха, у посебним приликама или невољама.