БУДУЋИ ПРВАЧИЋИ ОД ДАНАС НА ПРИПРЕМАМА ЗА ШКОЛУ

1203

   За 4.353 будућа првачића у РС која нису била обухваћена неким обликом институционалног предшколског васпитања и образовања од петка ће се организовати тромјесечни програм пред полазак у школу, који ће бити реализован у 39 предшколских установа и 74 школе широм РС.

   Рекли су ово у Министарству просвјете и културе РС, гдје истичу да ће реализација програма бити омогућена и у оним руралним срединама гдје групе броје од пет до седам полазника.

   “Број дјеце која су обухваћена овим програмом представља око 45 посто од укупног броја дјеце у РС која у септембру треба да крену у школу. У овој години у програм је укључено још пет основних школа, на подручју Рибника, Угљевика, Kотор Вароша, Приједора (Брезичани) и Бањалуке (Поткозарје)“, кажу у Министарству.

   Наталија Тривић, министарка просвјете и културе РС, каже да овај програм представља значајан допринос стварању повољнијих услова за велики број малишана којима је ускраћено стимулативно и повољно окружење за развој и учење.

   “Очекује се да ће и ове године највише васпитача бити ангажовано с евиденције незапослених лица Завода за запошљавање РС, што је била пракса и претходних година“, рекла је Тривићева и додала да је партнер у реализацији програма за дјецу пред полазак у школу организација “Save the Children”.

   Програм ће се изводити од 1. марта до 31. маја и трајаће сваки радни дан по три часа у укупном дневном трајању од 180 минута.

   “Влада РС за овај програм обезбиједила је највише средстава досад у укупном износу од 337.000 KМ“, појаснили су у Министарству.