ДАН БЕЗБЈЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА 2022.

200

Власеничани су у сусрет Дану општине обиљежили Дан безбједности саобраћаја.

У оквиру манифестације, одржана су едукативна предавања за дјецу из ПУ „Први кораци“, ОШ „Вук Караџић“ и СШЦ „Милорад Влачић“, ликовна колонија, симулатор превртања, полигон спретности, пијане наочаре, показна вјежба ватрогасаца и Црвеног крста на платоу испред зграде Пољопривредног факултета.

У Градском парку најмлађи суграђани, те ученици основне и средње школе о саобраћајној безбједности учили су на креативан начин, кроз игре и ликовну колонију. Такође, одржано је и такмичење у вожњи бицикла на полигону спретности.

Начелник општине Власеница Мирослав Краљевић, истиче да је овај догађај важан за друштво, за локалну заједницу, те да се од најмлађег нараштаја показује шта значи возити ауто и шта значи бити учесник у саобраћају.

„Ово је један диван програм који се проводи и у коме већ годинама учествује Власеница. Даје се велики допринос у том правцу да се пробуди свијест сваког човјека у нашој локалној заједници који директно или индиректно учествују у саобраћају, шта значи један људски живот, шта значи када смо непажљиви, када возимо ауто а размишљамо о нечему другом, колики су то ризици и проблеми. Битно је да од првих корака, а наш вртић се зове „Први кораци“, учимо дјецу о правилима безбједности саобраћаја, да дајемо максимум и уложимо што више новца, труда и средстава, а да имамо што мање жртава.“ – рекао је начелник Краљевић, и додао је у Власеници реализован низ пројеката у сарадњи са Агенцијом за безбједност саобраћаја.

Младен Петровић, директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске, истиче да је њихов основни циљ да подигну свијест суграђана о безбједности саобраћаја, и да објасне колико је битно да се сачува сваки живот.

„Мени је пуно срце када видим оволико младих људи и дјеце који су заинтересовани за ове теме, јер мислим да они могу пренијети старијима и утицати да промијенимо свијест и да сви, заједно са институцијама побољшамо стање и из године у годину идемо напреднијим путем. Ја апелујем да поред брзине која је највећи узрок саобраћајних незгода, такође и алкохол, велики узрок је и кориштење мобилних телефона. Апелујемо на возаче да сачекају са вожњом уколико хоће да користе мобилни телефон. То је један од трендова који ће бити глави узрок саобраћајних незгода, ми апелујемо стално и трудићемо се све више да објансимо колико је битна пажња и колико мобилни телефон смањује пажњу на путу.“ – саопштио је директор Агенције за безбједност саобраћаја РС, и подсјетио да је у последње двије године 101 лице годишње страдало у саобраћају, те да је ове године благи тренд пораста погинулих лица.

Александар Милић матурант Средњошколског центра, испробао је симулатор превртања.

„Желио сам да испробам симулаторе, нарочито да видим и осјетим како је доживјети превртање аутомобила. Ускоро треба да полажем возачки испит и ово ми је добар примјер шта се може десити у саобраћају када возимо брзо и под дејством алкохола. На почетку симулације је лијеп осјећај, али када се нађете на крову, иако је само симулација, ипак није баш свеједно.“ – казао је Александар.

Бојан Шувира из Јање, саобраћајну незгоду доживио је 2012. године, када је имао 21 годину, и у сарадњи са Агенцијом за безбједност саобраћаја Републике Српске , од прошле године, учествује у предавањима средњошколцима.

„Дјеца пажљиво слушају наша предавања и имамо позитивне коменатре на друштвеним мрежама од дјеце. Моја порука младима је да не сједају у аутомобил са лицем које управља возилом у алкохолисаном стању, и да сами не управљају возилом уколико су већ пили алкохол, да увијек нађу безбједан превоз кући тако што ће позвати неког од родитеља или узети градски превоз. Несрећу сам доживио као сувозач, приликом повратка из ноћног изласка. Возач је због пребрзе вожње изгубио контролу над аутом које се преврнуло. Том приликом прекинута ми је вратна кичмена мождина и од тада сам везан за колица.“ – прича Шувира.

Општина Власеница обезбиједила је награде за најуспјешније малишане који су учествовали у ликовној колонији, као и за основце који су се такмичили на полигону спретности.

Организатор манифестације је Општина Власеница, уз подршку Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске, Министарство саобраћаја и веза, Министарства унутрашњих послова Републике Српске, ПС Власеница, СШЦ „Милорад Влачић“, ОШ „Вук Караџић“ и ЈУ “Први кораци“.