ДАНАС ЈЕ МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПЛАНИНА

366
Фото: Драган Илић

    Генерална скупштина УН-а прогласила је 11. децембар као Међународни дан планина.
Ова одлука резултат је успјеха Међународне године планина, која је обиљежена 2002. године, на приједлог УН-а, будући да је помогла повећању глобалне свијести о важности планина, успостављању националних одбора у 78 земаља, те јачању савеза кроз промоцију стварања Међународног партнерства за одрживи развој у планинским подручјима, познат као „Планинска сарадња“ (Свјетски састанак о одрживом развоју, Јоханнесбург, 2. септембра 2002.).
FAO  (Организација за храну и пољопривреду Уједињених народа) била је задужена за координацију Међународне године планина, а одређена је и као водећа агенција за обиљежавање Међународног дана планина.

    Скупштина УН-а прогласила 11. децембар међународним даном планина, након што је Међународна година планина, коју је УН прогласио 2002. године, указала на потребу сталног освјешћивања значаја планина и одрживог развоја њиховог околиша за очување квалитетног живота становништва.

   Планине снабдијевају чак 70% цјелокупне питке воде, оне су дом за 25 посто биљних и животињских врста, али и сваком десетом становнику планете.
Управо је зато Међународни дан планина прилика за стварање свијести о важности планина за живот људи, али и уопштено за живот читавог живог свијета.
Обиљежавањем овог дана наглашава се важност постављања граница у искориштавању планинских подручја као и подстицање стварања партнерства које ће донијети позитивне промјене планинама, шумама и горама.