ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ

4138

   Извор:”ДЕСПОТОВИНА” Информативни портал за Сребреницу и Братунац

    Српска православна црква данас слави празник Светог Василија Острошког, чије се мошти као велика светиња чувају у манастиру Острог, који је мјесто ходочашћа за вјернике свих религија.

   У манастиру Острог, послије литургије, сваке године се одржава велики народни сабор. Слави се и као крсна слава.

   Острошку спосницу са чудотворним моштима, у којој је за живота боравио свети Василије, посјећују и хришћани и муслимани подједнако вјерујући у њихову моћ исцелења.

   Свети Василије Острошки рођен је у селу Мркоњићи, у Поповом пољу у Херцеговини, одакле је отишао у требињски манастир Успенија Пресвете Богородице гдје се замонашио и започео живот подвижника.

   Као епископ захумско-херцеговачки и скендеријски живео је у манастиру Тврдошу, служећи православној вјери и ћувајући своје вјернике од турских свирепости.

   Када су Турци разорили Тврдош, Василије се преселио у манастир Острог, гдје је наставио подвижнички живот и гдје се упокојио 1671.

   Манастир је добио име по брду које се уздиже изнад њега и подијељен је на Горњи и Доњи Острог, гдје вјерници долазе на поклонење светитељу.

   Манастир Острог, чије су светиње вјековима зидали вјерни приложници, поред специфичне архитектуре, има и посебну духовну снагу.