ДАНАС ЈЕ СВЈЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ДИЈАБЕТЕСА

2617

   Извор: www.vladars.net

   Обиљежавање овог датума увеле су Међународна дијабетичка федерација (International Diabetes Federation) и Свјетска здравствена организација (World Health Organization) како би указале на пораст обољелих од дијабетеса широм свијета.

   Тема Свјетског дана дијабетеса и Свјетског мјесеца дијабетеса за 2018. и 2019. годину јесте Породица и дијабетес. Материјали и акције које ће Међународна дијабетичка федерација развијати током двије године кампање имају за циљ:
– подизање свијести о утицају који дијабетес има на породицу и мрежу подршке оних који су погођени овом болешћу,
– промоција улоге породице у управљању, превенцији и едукацији о дијабетесу.
   Према подацима Међународне дијабетичке федерацијe, у свијету тренутно живи више од  425 милиона људи са дијабетесом, а према процјенама до 2045. године број обољелих ће порасти на 629 милиона.
   Већина обољелих је дијабетес типа 2, што се у великој мјери може спријечити кроз редовну физичку активност, здраву и уравнотежену исхрану и промоцију здравог животног окружења. Породице играју кључну улогу у рјешавању фактора ризика за дијабетес типа 2, а сходно томе неопходно им је пружити одговарајуће информације, ресурсе и окружење како би живјели здравим начином живота.
   Рана дијагноза и лијечење су кључни за спречавање компликација дијабетеса. Породична подршка и брига о дијабетесу имају значајан ефекат у побољшању здравствених резултата за људе обољеле од ове болести. Због тога је важно да се омогући континуирана едукација и подршка за обољеле од дијабетеса и њиховим породицама како би смањили емоционални утицај болести који може негативно да утиче на квалитет живота.
   Дијабетес мелитус је стање хроничне хипергликемије које је настало удруженим дјеловањем генетских и многобројних фактора средине. Настаје због апсолутног или релативног недостатка инзулина као и неадекватног дејства инсулина, а манифестује се карактеристичном клиничком сликом са прогресивним развојем компликација кроз процесе атеросклерозе и микроангиопатије.
   Дијабетес се због свог социјално-медицинског значаја назива болешћу цивилизације са изразитим епидемијским и/или пандемијским потенцијалом, као једно од најчешћих хроничних незаразних обољења и представља велики јавноздравствени проблем. Анализе су показале да је дијабетес водећи узрок сљепила, терминалне бубрежне инсуфицијенције и нетрауматске ампутације екстремитета, као и преране радне неспособности код радно активног становништва, односно сматра се да је дијабетес један од водећих узрока инвалидитета и морталитета у свијету. Доказано је да повећава ризик од кардиоваскуларних и цереброваскуларних обољења за два до седам пута, а због специфичног лијечења, хроничног тока, компликација и инвалидитета, дијабетес има значајно учешће у укупним трошковима здравствене заштите.
Дијабетес мелитус у Републици Српској
   Дијабетес мелитус у Републици Српској се пријављује у складу са Правилником о обрасцу популационог и клиничког регистра, начину вођења, обрасцу пријава и поступку пријављивања дијабетес мелитуса. Анализом достављених пријава укупан број пријављених са дијагнозом дијабетеса до 31.12.2017. године jе био 60.130, а највећи број пријављених је на подручју које покрива регионални центар Добој, Института за јавно здравство Републике Српске, затим слиједе подручја која покривају регионални центар Бања Лука, регионални центар Зворник, регионални центар Источно Сарајево, затим регионални центар Требиње и регионални центар Фоча Института за јавно здравство Републике Српске.
   Од укупног броја пријављених обољелих од дијабетеса 14.748 (25%) је тип 1, а 45.382 (75%) је тип 2. Анализирајући обољеле према узрасту, уочава се да се број обољелих лагано повећава од рођења до четврте деценије, а у петој деценији долази до наглог пораста обољелих, са највећим бројем обољелих у седмој деценији живота.
   Према добијеним подацима, стопа преваленце дијабетеса у Републици Српској је 5,2 %. У односу на окружење и тренд кретања ове болести, процјењује се да се преваленца креће од 6% до 8%. У 2017. години је у Републици Српској пријављено укупно 1.042 нових случајева обољелих од дијабетеса мелитуса (новооткривени), и то 98 инзулин зависних (тип 1), 944 инзулин независних (тип 2). Од укупног броја новообољелих, 543 су особе мушког, а 499 су особе женског пола.