ДАНАС ЈЕ СВЈЕТСКИ ДАН СЛОБОДЕ МЕДИЈА

532

   У свијету се данас обиљежава Дан слободе медија који је установљен с циљем да се подигне свијест о значају слободе штампе и да би се подсјетиле владе држава да поштују и подржавају право на слободу изражавања.

   Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је новинарима, њиховим удружењима и запосленим у средствима јавног информисања 3. мај, Међународни дан слободе медија, изразивши жељу да медији у Републици Српској и Федерацији БиХ професионално и одговорно обављају свој посао и да њихово извјештавање буде у интересу јавности и истине.

   “Међународни дан слободе медија је прилика да се још једном укаже на чињеницу да су слободни и одговорни медији веома значајни за свако савремено и демократско друштво”,истакао је Додик у честитки.

   Он је нагласио да су у БиХ створени услови за рад свих медија, те да ће професионално новинарство имати увијек пуну подршку друштва, саопштено је из Предсједништва БиХ.

   Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да су сваком друштву потребни слободни, професионални и независни медији, који поштују традиционалне новинарске вриједности и чије је извјештавање засновано на провјереним чињеницама.

   “Институције Републике Српске и убудуће ће, у оквиру надлежности, омогућавати што већи степен медијских слобода, да би медијски радници свој одговоран посао обављали са што мање препрека и потешкоћа”, поручила је Цвијановићева.

   Она је нагласила да је обиљежавање 3. маја – Међународног дана слободе медија прилика да се укаже на значај основних принципа слободе медија, као и њихове улоге у јачању демократских принципа.

   Премијер Републике Српске Радован Вишковић истакао је, у честитки поводом 3. маја, Међународног дана слободе медија, да Влада Српске подржава професионално, објективно и непристрасно извјештавање с циљем вјеродостојног информисања грађана.

   “Слобода медија је темељ сваког демократског и напредног друштва, а обиљежавањем овог дана скреће се пажња на значај новинарске професије, као и на важност развоја професионалних стандарда и кодекса новинарства”, нагласио је Вишковић, који је поводом 3. маја честитку упутио новинарима, редакцијама, уредницима и Удружењу новинара Републике Српске.

   Генерална скупштина УН 1993. године прогласила је 3. мај за Међународни дан слободе медија да би подигла свијест држава чланица УН о значају медијских слобода.