ДАНАС ЈЕ СВЈЕТСКИ ДАН ВОДА

556

   Данашњим датумом обиљежавамо Свјетски дан вода, који су Уједињене нације још 1993. установиле као дан када сви на планети требамо да обратимо пажњу на један од највреднијих природних ресурса, без којег нема живота.

   Ове године тема је „Не оставимо никог без воде“. Она је резултат главног обећања из Агенде 2030 за одрживи развој, које гласи: “Од тога што свијет напредује, сви морају имати користи”.

   Ипак, није баш тако: неправда убија жедне широм свијета. И данас, у 21. вијеку, милијарде људи живе без сигурне и здраве воде – њихова домаћинства, школе, радна мјеста, фарме и фабрике боре се да преживе.

   Иако је Босна и Херцеговина водом најбогатија земља у региону и једна од најбогатијих у Европи, вода за пиће није свима једнако доступна.

   Судећи по званичним статистикама, објављеним прошле године, скоро половина домаћинстава у Републици Српској није прикључена на јавне водоводе, али ни прикључак не гарантује питку и здраву воду, јер неки јавни водоводи испоручују воду која није за пиће, или се због застарјелости боре с рестрикцијама.

   Иако смо богати водом, годишње дајемо више од 130 милиона марака за увозну воду, коју купујемо у радњама.

   Уз то, стручњаци упозоравају да загађење, непланска градња и неодговорна експлоатација природних ресурса озбиљно угрожавају изворе питке воде. Једна од највећих пријетњи је изградња бројних малих хидроелектрана на малим ријекама, које су локалним заједницама дословно извор живота и услов опстанка, упозоравају еколози.