ДАНАС ЈЕ ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА

1914

   Српска православна црква слави празник Успења Пресвете Богородице или Велику Госпојину, како се тај празник назива у народу. То је један од највећих хришћанских празника посвећен Богородици.

   Данас се у православним црквама обиљежава празник спомена на упокојења Богородице Марије. Званични назив празника је Успење Пресвете Богородице.

   Свето писмо не даје сазнања о крају земаљског живота Богородице. По предању и списима, сматра се да је мајка божија до краја живота, послије смрти и васкрсења Христовог, живела у Јерусалиму, окружена пажњом апостола и прве хришћанске заједнице.

   Према другим изворима, Богородица је путовала по предјелима данашњег Блиског истока, па је тако стигла и до Свете Горе.

   Не мали број породица слави данашњи празник као своју крсну славу, а како празнику претходи двонедељни пост, данас се вјерници, причешћују а уопштено говорећи, овај дан се сматра празником жена и мајки.

   У неким крајевима сматрају да је у периоду између двије Госпојине, данашње, и Мале Госпојине, која је 21. септембра, најбоље брати љековито биље.

   Велики број цркава и манастира Српске православне цркве слави овај празник као своју славу.

Није дозвољено преузимање садржаја у циjелости или у диjеловима без дозволе. Постови на Порталу заштићени су ауторским правима.

Дијели
Претходни чланакЗАШТИТИМО ДЈЕЦУ У САОБРАЋАЈУ
Сљедећи чланак