ДЕЛЕГАЦИЈА ОПШТИНЕ ВЛАСЕНИЦА НА ОБИЉЕЖАВАЊУ ДАНА ОПШТИНЕ ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ

2332

Текст:Љ.Савиновић/Општинска управа општине Власеница

    Делегација општине Власеница, коју су представљали начелник општине Мирослав Краљевић и начелник одјељења за финансије Марко Тодоровић, дана 23. априла присуствовала је обиљежавању Дана братске општине Горњи Милановац и 202. годишњице Другог српског устанка.

Поводом обиљежавања 164 године од оснивања општине Горњи Милановац и 202. годишњице Таковског устанка представници наше општине присуствовали су полагању вијенаца на споменик кнезу Милошу Обреновићу и устаницима у Такову, као и свечаној сједници Скупштине општине, на којој су уручена традиционална годишња признања, Златна и Сребрна медаља „Таковски устанак”. Гостима и домаћој публици потом је приказан филм о свему што је у овој општини урађено од прошлогодишњих свечаности истим поводом до данас, а предсједник општине Дејан Ковачевић истакао је да Милановац у годинама пред нама мора да оправда некадашњи епитет „привредно чудо под Рудником”.

Од бројних пропратних манифестација посебну пажњу привукао је Српски фестивал свјетске музике, на којем су три узастопне вечери на градском тргу наступали страни и домаћи пјевачи и оркестри.

Споразум о братимљењу општина Власеница и Горњи Милановац потписан је 1999. године.

Подсјећамо, Други српски устанак, који се одиграо 1815. године у Такову, под вођством Милоша Обреновића, представља прекретницу у стварању модерне српске државе и војске.