ДЕВЕТНАЕСТ ВЛАСЕНИЧАНА “ЗАЈЕДНО ДО ПОСЛА”

1497

Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА

Деветнаест Власеничана, некадашњих бораца,  ускоро ће покренути своје послове захваљујући Програму суфинансирања самозапошљавања дјеце погинулих бораца, демобилисаних бораца и ратних војних инвалида. Они су, потписивањем уговора са директором Завода за запошљавање Републике Српске Мирославом  Вујичићем, које је обављено у просторијама општинске управе Власеница, постали корисници средстава по програму “Заједно до посла”.

Потписивању уговора присуствовао је и први човјек  Власенице Мирослав Краљевић.

“Ово је један од десетину пројеката које је Фонд за запошљавање реализовао у посљедњих пет година на подручју наше локалне заједнице. Овим пројектом су се створили услови да људи раде и живе од свога посла. На правом смо путу да, ако се ослонимо једни на друге, сви можемо ићи напријед,  уз помоћ Владе и институција Републике Српске”, јасан је начелник Kраљевић.

Мирослав  Вујичић, директор Завода за запошљавање Републике Српске, појаснио је како је овај пројекат реализован.

“За сваког корисника обезбиједили смо по 10 000 KМ, што ће бити довољно за покретање приватних бизниса наших демобилисаних бораца. Влада је опредијељена да помогне  у рјешавању проблема ове категорије становништва. Морам да нагласим да је интересовање демобилисаних бораца за овај програм било веома велико. Првобитно смо планирали да на овај начин запослимо 300 бораца, а пошто смо имали 1 300 захтјева на нивоу Републике Српске, није било могуће извршити тријажу, па смо, заједно са Владом,  успјели проширити средства. Предвиђено је да 70 одсто средстава корисницима буде исплаћено у овој години, а преосталих 30 одсто у наредној”, објаснио је директор Завода за запошљавање Републике Српске.

Милена Мишић је у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату остала без оба родитеља.

“Надам се да ће ми ова средства помоћи у рјешавању егзистенцијалних питања. Планирам отворити продавницу прехрамбених производа, како бих својој ћерки и себи обезбиједила приходе. Захвална сам свом начелнику што брине о својим суграђанима”, каже ова самохрана мајка.

Демобилисани борац Тихомир Неђић захвалио је Влади Републике Српске и општини Власеница на помоћи и бризи за борце.

“С обзиром да сам по струци електротехничар, отворићу фирму која ће се бавити пословима у оквиру струке. Засад ћу радити сам, а ако посао крене, планирам запослити још некога”, оптимистичан  је Неђић.

У Власеници су, осим са 19 бораца са подручја ове општине, потписани уговори са два демобилисана борца из Милића и три  корисника по основу регресног поврата доприноса.