ЂУРИЋ: СЛУЧАЈ ДЕЛИЋ ЈЕ ИСКОНСТРУИСАН ДА СЕ НАНЕСЕ ШТЕТА ВЛАСЕНИЦИ

4938

Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

У посљедња 24 часа, послије писања одређених портала, на друштвеним мрежама појавили су се апели за помоћ Власеничанину Рајку Делићу који је у тешкој здравственој и социјалној ситуацији.

А да ли је све онако како се тендециозним текстовима покушава представити – одговоре смо потражили у надлежним институцијама.

Горан Ђурић, предсједник Скупштине општине Власеница, на увид нам је доставио документе који очигледно демантују оно што је био циљ, а то је да се Општина Власеница и надлежне институције оптуже за немар и небригу о становништву града испод Виселца.

“Жао нам је што је ова медијска хајка покренута без икаквог основа и без икаквих провјера. Ми не споримо да је наш суграђанин у тешкој ситуацији, али за то су најмање криве институције овог града. Рајко Делић, који у власеничком насељу Сушица живи са одраслим сином, је корисник јавне кухиње и увидом у спискове лако је утврдити  да је ту услуге користио редовно,  осим у мјесецу марту, од када ни он, ни син, из нама непознатих разлога, нису долазили по оброке. Представници Црвеног крста су у протеклом периоду у више наврата породици Делић уручили помоћ, што се види по списковима, а  на увид вам достављамо онај када су добили брашно, уље, шећер и хигијенска средства, а на коме су, под редним бројем 35. Делићима је  17.јуна 2020. године, у  присуству поштара и радника Црвеног крста, уручена новчана помоћ,  и наћи ћете их на списку под редним бројем 24. Тог истог дана,  уручен им је и и пакет хране, хигијене, деке и гардероба,  што се може видјети на обрасцу који је господин Рајко потписао. Такође,  на идућем списку за додјелу помоћи Рајко се налази под редним бројем 2.  Морам напоменути и да су представници Центра за социјални рад  крајем 2020. године обишли породицу Делић и да је Рајко је тада био виталан. Према ријечима његових комшија, Рајко Делић се у посљедње вријеме много промијенио, па је и са њима прекинуо све односе, тако да ни његови најближи сусједи нису знали да му треба нека помоћ”, јасан је Горан Ђурић.

Он је навео да се у посљедње вријеме покушава створити негативна слика о Власеници и оспорити све оно позитивно што се већ пету годину ради у овом граду.

“И више је него очигледно да се  Власеница жели приказати као општина која не води рачуна о својим суграђанима. Злоупотребом лица која су у стању социјалне потребе и нарушеног душевног здравља, без икаквих провјера о пруженој социјалној и материјалној помоћи, објављују се и снимци који компромитују рад локалне управе и других установа који се баве социјалним збрињавањем суграђана. Становници Власенице врло добро знају колико начелник Мирослав Краљевић помаже своје суграђане када је у питању материјална, здравствена и свака друга помоћ. Према званичним документима који су доступни јавности, а тичу се извршења буџета, за рад Центра за социјални рад у прошлој години је издвојено  948.900 КМ, од којих је само за туђу његу и помоћ издвојено 465.000 КМ. Из јако малог буџета са којим располаже општина Власеница,  скоро 20% се издваја за социјална давања, и то сигурно довољно говори о томе колико нам је битна брига о овој категорији становништва”, каже предсједник Скупштине општине Власеница.

Ђурић је замолио суграђане, али и све  људе спремне да помогну у оваквим и сличним ситуацијама, да поведу рачуна да њихова хуманост и доброта не буду злоупотријебљени.

“Апелујемо на наше Власеничане и све  људе добре воље да не насједају на злоупотребу особа које јавно апелују за помоћ и објављују властите жиро рачуне,  а не лица за које се новац прикупља. Поступак прикупљања добровољних прилога прописан је Законом о јавном реду и миру према којем се добровољни прилози и други видови помоћи могу прикупљати од стране привредних друштава, хуманитарних и других организација, грађана само уз претходну пријаву која се подноси полицијској станици према мјесту прикупљања, најкасније 8 дана прије почетка прикупљања. Прикупљање може почети тек када надлежни орган дозволи. Сваки други начин прикупљања представља злоупотребу и противправно стицање имовинске користи лица”, изричит је предсједник Ђурић.

Осим помоћи надлежних институција, Рајко Делић, као борац II категорије, већ двије године на мјесечниом нивоу прима и борачки додатак, а син са којим живи је здравствено способан за рад. Делић има још једног радно способног сина који живи ван Власенице.

Izlaz robe20210325