ДОГОВОРЕН ПОСЕБНИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОР, РАДНИЦИМА ВЕЋА ПРАВА

840
Бањалука - Касиповић, Петровић - конференција за новинаре

    Извор: Министарство правде Републике Српске

    ​Министар правде у Влади Републике Српске Антон Касиповић разговарао је јуче, у Бањој Луци, са руководством Синдиката правосуђа Републике Српске о посебном колективном уговору за запослене у правосуђу.

   “Прецизирали смо и договорили текст посебног колективног уговора за запослене у правосуђу и њиме су очувана досадашња права радника у овој области. Привели смо крају вишеседмичне разговоре и захваљујем Синдикату што смо дошли до тога да очувамо досадашња права предвиђена овим уговором и да размотримо могућности за унапређење “, изјавио је министар Касиповић.

   Он је изразио увјерење да ће технички дио посла бити завршен до 19. августа до када је на снази важећи посебни колективни уговор, те навео да је, једно од питања, на којима ће радити са Синдикатом, стварање могућности у будућим буџетима како би били обезбијеђени систематски прегледи запослених.

   “То сматрамо веома важним питањем и Министарство правде ће у оквиру Владе уложити сваки могући напор да дођемо до таквог рјешења. Важно је да ријешимо статус људи који по природи посла дођу у ситуацију да иду у други град удаљен више од 60 километара од њиховог мјеста боравка и покривање дијела њихових трошкова”, нагласио је министар Касиповић.

   На питање да ли ће нови посебни колективни уговор изискивати више новца из буџета, министар Касиповић је истакао да у овој години неће бити потребе за тим.

   “Средства за систематски преглед запослених ћемо настојати да обезбиједимо у буџету за 2020. годину. То су мала средства, ако на вријеме откријемо да неко од запослених има проблем. Ако помогнемо једном човјеку да заштити своје здравље ниједно буџетско издвајање није превелико”, нагласио је министар Касиповић.

   Предсједник Синдиката правосуђа Републике Српске Синиша Петровић изјавио је да је и важећи посебни колективни уговор добар за раднике, а да су сада радили на надоградњи појединих одредби и разјашњењу неодумица као што је тумачење одредбе о приправности радника.

   Он је истакао да се посебни колективни уговор односи на 2.521 радника у правосудним институцијама Српске.

   “Захваљујем се министру јер је исказао разумијевање за наше захтјеве. Важно је што смо увели систематски преглед за запoслене у правосудним институцијама. Радили смо и на појашњењима одредби које се односе на овлаштена службена лица која иду на терен како би дефинисали њихова права и сматрам да смо то добро урадили и заштитили те раднике да би могли нормално обављати своје задатке. Њима ће бити обезбијеђен смјештај и добијаће десет одсто износа цијене рада тог радника проведене на терену”, прецизирао је Петровић.