ДР ПЕТРОВИЋ: СИТУАЦИЈА ЈЕ ОЗБИЉНА, АЛИ НЕМА РАЗЛОГА ЗА ПАНИКУ

1357

Т. Голијанин / Инфопортал Власеница 24

У Републици Српској, као и у цијелом свијету, је из дана у дан све озбиљнија ситуација узрокована пандемијом вируса ковид 19. 

Са директорицом власеничког Дома здравља др Јагодом Петровић разговарали смо о тренутној епидемиолошкој ситуацији на подручју наше општине. 

„Ових дана се сусрећемо са повећаним бројем пацијената који имају акутно-респираторну инфекцију. Дом здравља ради под посебним условима, то јест примамо  само хитне случајеве, а сви други пацијенти се јављају телефоном свом породичном љекару и прате инструкције које добију од њега. Одговорно тврдим да нема разлога за панику. Сви пацијенти ће бити збринути на адекватан начин и у складу са препорукама Министарства здравља и Завода за јавно здравство Републике Српске. У нашем граду је тренутно 25 позитивних пацијената, а 19 особа, који су идентификовани као први контакти, је у изолацији. Тренутно су три пацијента на болничком лијечењу, међутим, ни код хоспитализованих пацијената нема клинички тешких случајева. Понављам да нема разлога за панику”, истиче др Петровић.

Она је апеловала на све Власеничане да поштују прописане мјере и препоруке.


“Молимо грађане да се придржавају мјера, да прате мјере Штаба за ванредне ситуације, препоруке здравствених радника и Дома здравља,  да се јављају свокм породичном љекару и да прате инструкције. Морам да кажем да јако зависимо од наших грађана, од њиховог одговорног понашања. Ако будемо имали већи број пацијената, већи број неодговорних људи који не прате инструкције, наравно и да ће нама бити много теже, имаћемо много више посла и ко зна како ћемо то да издржимо”, јасна је директорица власеничког Дома здравља.

Директорица Петровић је напоменула да Дом здравља, за сада, има довољно потребне опреме.

“Дом здравља тренутно има довољан број заштитне опреме и дезинфекционих средстава. Трудимо се да у сваком тренутку набавимо још, да имамо одређену залиху. Од Мирослава Краљевића, начелника општине Власеница, смо баш јуче добили одређену количину заштитних одијела и визира који нам ставрно требају у ковид амбуланти, гдје је све већи број пацијената”, навела је др Јагода Петровић.