ДУХОВСКИ УТОРАК, ТРЕЋИ ДАН ПРАЗНИКА ПЕДЕСЕТНИЦЕ

526

   Извор: Сајт Српске Православне Цркве, http://www.spc.rs

   Послије Христовог вазнесења ученици су остали у Јерусалиму и у једној соби на Сиону често су се окупљали и заједно се молили Богу очекујући с нестрпљењем обећанога Утјешитеља, Духа Светога, који од Оца исходи.

   На Педесетницу сви су били заједно, кад хука испуни сву кућу и показаше се огњени језици који се спустише на сваког од апостола. Изашавши на кров од куће, проговорили су и проповиједали окупљеном народу језицима које до тада нису знали, тако да су их сви окупљени, и Јевреји и иновјерни, разумјели.

   Три хиљаде људи на овај дан повјеровало је проповиједи апостола и крстило се. Овај дан се сматра даном рођења Цркве Христове. Како су на празник Педесетнице Јевреји, значи и апостоли у ону Педесетницу, украшавали своје куће грањем, цвијећем и травом подсјећајући се на вријеме када су послије ропства лутали са Мојсијем по пустињи и живјели у колибама од грања и лишћа, и данас се на празник Силаска Светог Духа на апостоле православне цркве испуњавају травом и цвијећем од кога се плету вјенчићи.