ИНТЕРВЈУ СА ТРЕНЕРОМ ФК ВЛАСЕНИЦА ПАВЛОМ ГОЛИЈАНОМ

1073

У Другој лиги Републике Српске група Исток завршен је јесењи дио такмичења у 2022/2023 години. Послије 15 одиграних кола, екипа из Власенице, са освојена 23 бода, налази се на диоби 6. мјеста са екипама “Јединство” и “Гласинац”.

Да ли сте задовољни како је протекао први дио полусезоне?

Увијек може боље. Лоше смо кренули у првом дијелу полусезоне, не може се рећи да смо у потпуности испунили очекивања зацртана прије самог почетка првенства.  С обзиром да нам је циљ био сами врх табеле, кренули смо са припремама на вријеме, одрадили квалитетне тренинге, одиграли четири пријатељске утакмице, формирали добру екипу, али смо имали лош старт на самом почетку – у првом колу доживјели смо пораз на домаћем терену од екипе „Гласинац” из Сокоца, што нас је доста психички пореметило и одразило се на прва четири кола првенства, осјетило се то и бодовно. Направили смо још два кикса на домаћем терену, два неријешена резлутата, имали смо и велике потешкоће са повредама играча и картонима, у већини дијелова првенства нисмо били комплетни, али успјели смо све то да превазиђемо, да се вратимо на колосјек побједа, и у другом дијелу прве полусезоне оставрили смо запажене резултате, за последња три кола везали смо три побједе, што нас је подигло у горњи дио табеле.

Какве су амбиције за други дио полусезоне, да ли су планирана појачања?

Морамо прво да анализирамо први дио првенства, шта смо урадили, гдје смо тренутно и колико можемо, па према томе да планирамо и наставак такмичења тј. други  дио полусезоне. Следеће године очекује нас реорганизација Друге лиге, сада тренутно постоје двије Друге лиге – групе Исток и Запад, а од такмичарске сезоне 2023/2024 прави се једна јединствена Друга лига. Нама је прије свега циљ  да се пласирамо у ту, јединствену Другу лигу, да будемо у горњем дијелу табеле. Наравно, ту су и даље наше потајне амбиције – прво мјесто, покушаћемо да уђемо у Прву лигу Републике Српске, што смо и на самом почетку зацртали. Играчки кадар који тренутно имамо покушаћемо да задржимо, он је састављен искључиво од млађих играча, старости од 17 – 19 година, уз пар старијих, искуснијих играча, који су уједно и носиоци игре. Имамо играче који су били повријеђени дужи временски период, а који су значајни играчи ФК Власеница, на овој паузи се враћају и прикључују игри, јер су се у потпуности опоравили.

Други дио полусезоне такмичарски почиње 5. и 6. марта, ми са припремама крећемо почетком фебруара. Базични дио припрема и цијеле припреме радићемо у Власеници, у зависности од временских услова, како нам буду дозвољавали.

Да ли сте задовољни са екипом, каква су Ваша досадашња запажања?

С обзиром да сам дошао на почетку године и да је то и за њих, а и за мене једна велика промјена,  екипа ме је јако добро прихватила. Момци су захвални што се тиче долазака на тренинге, њихов однос према тренингу, залагање, поштовање мене, стварно све ријечи похвале. Није ми требало дуго времена да их упознам као појединце, знам их одавно, дуго година их пратим кроз првенство, тако да само ријечи похвале.

Оно што је битно истаћи је да се ФК Власеница од ове сезоне такмичи унутар Фудбалског савеза Републике Српске и Фудбалског ногометног савеза БиХ, први пут са пет такмичарских селекција. Поред сениора, формирани су и јуниори послије дуго времена, затим имамо кадете, селекцију пионира и предпионира. На овим просторима, у мањим мјестима, већ годинама је проблем недостатак јуниорске селекције, па играчи по завршетку играња за кадете, због конкуренције у сениорској екипи одустају од даљег бављења фудбалом. Када се узме у обзир да клуб има пет такмичарских селекција, поред тога постоји и школа фудбала коју води колега Владимир Јањић, масовност у клубу је превелика, укључен је велики број дјеце и омладине,  што је прије свега много значајно за општину Власеница, а за велику похвалу је и то што у селекцији играју све квалитетне лиге РС и БиХ, то је добар услов да играчи могу правилно да се развијају и напредују, да израстају у зреле и озбиљне играче.

Како сте се након играчке каријере одлучили за тренерски позив и гдје сте започели тренерску каријеру?

По завршетку своје играчке каријере, врло рано сам почео да се бавим тренерским послом. На почетку сам се посветио раду са дјецом у Хан Пијеску, 10 година сам тренирао у ФК Хан Пијесак по оснивању новог клуба Омладинац, чији сам и данас тренер, и предсједник фудбалског клуба. Постепено сам уписивао УЕФА лиценце и посветио се школовању и улагању у самог себе, положио сам УЕФА А и УЕФА Б лиценцу, и још ми је остала та једна, последња – УЕФА ПРО лиценца, коју планирам ове године да упишем. Прошле 2021/2022 такмичарске сезоне, био сам ангажован од стране ФК Губер из Сребренице, ту сам имао једну јако добру и успјешну сезону, завршили смо на високом 4. мјесту. Након тога, услиједио је позив из ФК Власеница, услови су овдје стварно идеални и добри, нисам могао да одбијем.

Какву сарадњу имате са општином Власеница?

С обзиром да стање у ФК Власеница није било задовољавајуће, познавајући такве прилике и све што се дешавало, клуб је протеклу годину тешко фукционисао. На почетку сезоне позвао ме је начелник општине Власеница господин Мирослав Краљевић на разговор, тада сам видио да је дошло до знатних промјена у клубу, да су људи из Општине стали иза клуба, и то се данас јако осјети. Клуб је добро организован и уређен, не изостаје никаква финанскијска, ни материјална подршка, све што се тиче стране Општине и руководства клуба је коректно, и услови за рад и тренирање су идеални за ове просторе.

За крај порука навијачима и играчима?

Пред нама је други дио полусезоне, имамо још 15 кола, на вријеме ћемо кренути са припремама. Оно што можемо да обећамо је да ћемо се добро спремити, вриједно радити, покушати да оставримо што бољи резултат, и да то крунишемо освајањем Друге лиге, пласманом у Прву, ако не, имамо тај можда и основни циљ – пласирање у јединствену Другу лигу.