ИЗВУЧЕН СРЕДЊОВЈЕКОВНИ МАЧ ИЗ ВРБАСА

721
Фото: Н.Н.

   Извор: Независне новине

   БАЊАЛУКА – Мач који према претпоставкама археолога датира од краја 13. до почетка 15. вијека прије неколико мјесеци пронашли су рониоци Ронилачког клуба “Бук”, а јуче је након толико вијекова угледао свјетлост дана.

   Извлачење овог средњовјековног мача, који је до јуче био забоден у стијену у ријеци Врбас код бањалучког насеља Рекавице, представља историјски тренутак за Бањалуку, а након темељног конзервацијског захвата биће стални изложак Музеја РС.

   Ивана Панџић, археолог ронилац, казала је да је мач у одличном стању те да једино недостаје мали дио сјечива којим је био забоден у стијену.

   “Једино је врх мача који је био забоден у стијену мало оштећен, недостаје мали дио врха. Мач је превезен у Музеј РС, а тек након детаљнијег чишћења знаћемо више о овом историјском предмету”, рекла је Панџићева.

   Додаје да је извлачење ишло према плану, а да су имали помоћ екипе из Ронилачког клуба “Бук”, те да је мач ослобођен већ након пола сата зарона.

   Јанко Врачар, археолог из Музеја РС, казао је да се ради о бастардном, једноипоручном типу мача, који је у релативно добром стању.

   “Очувани су већи дио сјечива, накрсница, трн и јабука. Мач је још прекривен седром, а друге детаље ћемо знати након детаљног конзерваторског захвата”, рекао је Врачар.

   Додао је да је све вријеме током акције извлачења била ангажована и Данијела Јовановић из Централног института за конзервацију из Београда, која је раније била ангажована и у музеју “Метрополитан” у Њујорку.

   “Можемо рећи да је мач у заиста сигурним рукама, а након што се заврши темељни конзерваторки захват мач ће постати стални експонат Музеја РС”, објаснио је Врачар.

   Овај мач је пронађен у близини средњовјековног града Звечај, који је у 15. вијеку имао велики стратешки значај и био резиденција великог војводе Хрвоја Вукчића.

   “Ту су боравили и босански краљ Стефан Остојић и Константин Михаиловић, командант тврђаве и писац дјела ‘Јаничарове успомене'”, објаснио је Врачар.