ЈУРИШНИ ОДРЕД – ПОНОС ВЛАСЕНИЦЕ

928

Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

Да су Јуришници увијек били достојни својих предака, а да ће заувијек бити понос својих потомака, показало се на још једној, 29. годишњици од оснивања једне од најелитнијих јединица Војске Републике Српске, Јуришног одреда Власеница. Некадашњи припадници ове јединице која је увијек била тамо гдје је најтеже и часно и јуначки бранила свој народ и ствaрала  отаџбину, још једном су се окупили и евоцирали успомене на славне дане, али се и присјетили свих оних који су своје животе дали за оно најсветије – слободу и част свога народа.

Некадашњи командант Јуришног одреда Мирослав Мићо Краљевић, по ко зна који пут, је истакао да је поносан што су Јуришници чврсто стајали на бранику отаџбине, не дозволивши да се српском народу понове стратишта из Другог свјетског рата.

“Оно што је красило Јуришни одред је било јединство, слога, јунаштво изнад свега, јединице која је била понос свих нас у Власеници и широј регији. Борци који су чинили Јуришни одред нису били само из Власенице, већ и шире регије – Милића, Шековића, Братунца, Сребренице, Зворника и из других општина – Лакташа, Бањалуке и одређених градова из Србије. То је био скуп храбрих, добрих, великих патриота, великих бораца који су били спремни дати  живот за српски народ, за отаџбину, за Републику Српску. Ишли су напријед храбро, слиједивши моју команду која је увијек била:”За мном!” и на тај начин смо остварили све зацртане циљеве, а они су били да сачувамо српски живаљ на сваком кораку наше земље, да сачувамо Републику Српску”, прича некадашњи командант Јуришног одреда, који и данас, као и тих тешких деведесетих година, часно, честито и одговорно, сада као начелник општине, стоји испред својих бораца.

Предсједник општинске Борачке организације Миле Симанић рекао је да су Јуришници дјелима доказивали да им је сваки српски живот био важнији од њиховог.

“Кроз Јуришни одред је прошло 710 бораца, а у различитим периодима јединица је бројала од 130 до 160 војника. У том периоду погинуло је 18 Јуришника, а много их је страдало у другим јединицама. Веома је битна ствар помињати погинуле борце, али и оне који су умрли послије рата, јер док их помињемо и за њих се молимо, они су за нас живи. Из године у годину, све  је мање нас из Јуришног одреда, и данас бих посебно поменуо првог команданта Милорада Мишу Пелемиша, који је преминуо у априлу. Веома је битно да му одамо почаст и признање за његов допринос и рад на стварању јединице и заслуге у одбрамбено-отаџбинском рату.  Наш задатак је био да се изборимо да ослободимо и сачувамо српску земљу и створимо Републику Српску. Сад нам остаје, у наредном периоду, да се без пушке боримо за очување Српске”, казао је Симанић.

Окупљење своје јединице  не пропушта ни посланик у Народној скупштини Републике Српске Младен Поповић, који је као борац Јуришног одреда тешко рањен.

“Свако од нас има посебну емоцију када се присјети ратног пута Јуришног одреда и свих ратишта на којима се борио. Овај  дан је само једна од прилика да се сјетимо и свих наших сабораца који су дали животе за Републику Српску и свих других који су учествовали у ратном путу јединице. Јуришни одред је био нада и  искра у коју је вјеровао народ у нашој општини, да ће одбранити наша вијековна огњишта”, јасан је посланик Поповић.

Начелник Милића Марко Савић каже да му је част да на овај дан искаже поштовање јединици у којој је био и велики број његових суграђана.

“Јуришни одред је сигурно једна од најелитнијих јединица Војске Републике Српске и захвалан сам организаторима што на овај начин одржавају сјећање на њу. Само на овакав начин ми можемо сачувати дух ове јединице, пренијети на млађе генерације и чувати и баштинити ову традицију, јер ми не смијемо дозволити да се забораве људе који су дали своју младост и животе за стварање Републике Срске”, казао је начелник Савић.

О угледу који ова јединица ужива говори и чињеница да су поред њених припадника,  обиљежавању 29. годишњице од формирања Јуришног одреда присуствовали представници организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и општинских власти из Власенице, Милића, Осмака, Шековића, Братунца и Зворника, као и некадашњи припадници шековићке Гарде и других јединица Војске Републике Српске. Пригодан културно-умјетнички програм извеле су ученице власеничког Средњошколског центра “Милорад Влачић”.

Јуришни одред Власеница, елитна јединица Дринског корпуса, формиран је почетком септембра 1992. године. Први командант био је Милорад Пелемиш, а његов замјеник Мишо Ступар. На чело неустрашивих Јуришника почетком јануара 1993. године долази  Мирослав  Мићо Краљевић. У септембру 1993. године Јуришни одред  улази у састав Војне полиције Дринског корпуса.