ЈУРИШНИЦИМА У ЧАСТ ВЛАСЕНИЧАНИ ДАРИВАЛИ КРВ

1188

     Текст: Т.Голијанин/Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

     Добровољним даривањем крви почело је обиљежавање 28 година од оснивања Јуришног одреда Власеница, елитне јединице Војске Републике Српске, које се ове године одвија под слоганом „Достојни својих предака, а понос потомака“.

   „С обзиром на тренутну ситуацију, најлогичнији потез је био да обиљежавање овог великог датума почнемо на симболичан начин – добровољним даривањем крви. Акција је организована уз помоћ начелника општине Власеница Мирослава Краљевића. Јуришници су пролили много крви за темеље Републике Српске, а ову коју смо данас дали, уградићемо у здравље наше Републике. Надам се да ће ова наша акција утицати да се спаси што више живота, баш као што су припадници Јуришног одреда увијек и радили“, истакао је Миле Симанић, предсједник општинске  Борачке организације и члан Организационог одбора.

   Бранислав Петковић, запослен у општинској управи, био је један од добровољних давалаца.

   „Захваљујемо се власеничком Дому здравља и њиховим колегама из Зворника што су нам помогли да се ова акција организује и протече како треба, припадницима Јуришног одреда и општинској управи општине Власеница. Актуелна ситуација је онемогућила да ова акција буде још масовнија, али ја позивам све наше суграђане да се убудуће укључе у овакве и сличне акције“, навео је Петковић, који је и члан Организационог одбора за обиљежавање овог јубилеја.

   Акцији су се прикључили и медицинари из Дома здравља у Власеници.

   Главна медицинска сестра Добринка Аврамовић година има књижицу добровољног даваоца крви.

   „С обзиром да сам у бранши и да знам шта значи једна кап крви, а не ово што ми данас радимо, редовно дајем крв. Данас сам посебно срећна и са посебним усхићењем ово радим, јер је у част Јуришног одреда“, казала је Аврамовићева.

   Ову хуману акцију нису пропустили ни запослени у општинској организацији Црвеног крста.

   „Као хуманитарни радници, било је логично да се сви ми запослени у овој организацији прикључимо и дарујемо крв“, сматра Милена Неђић, секретар Црвеног крста Власеница.

   Стефан Ковачевић један је од запосленика ове организације који се одазвао акцији.

   „Сматрам да сваки човјек треба да буде хуман и да дарује крв, јер никада се не зна када коме можемо помоћи и спасити живот. Захваљујем свим људима који су даривали крв, а посебно јер је то  у част припадника елитне јединице Војске Републике Српске – Јуришног одреда“, рекао је Ковачевић.

   Обиљежавање 28 година од оснивања славних Јуришника наставиће се у суботу, 12.9.2020. године. У 12.30 предвиђена је посјета спомен-соби, у 13.00 полагање цвијећа и прислуживање свијећа на борачком гробљу, а у 13.30 парастос у Храму Светих апостола Петра и Павла у Власеници.