КАМПАЊА ПРОТИВ КОРИШTЕЊА МОБИЛНОГ ТЕЛЕФОНА ТОКОМ ВОЖЊЕ

483

 

        Извор: СРНА

    Слоганом овогодишње кампање “Ако ме волиш, остави телефон док возиш”, компанија “M:tel” жели послати поруку свим возачима да ништа није важније од живота и безбједности.
Циљ кампање је подизање свијести о важности савјесног понашања у саобраћају, а који се конкретно тиче употребе мобилног телефона током вожње.

    “Статистике говоре у прилог чињеници да је чак и секунд непажње довољан да изазове трагедију јер, примјера ради, при брзини од само 50 километара на час, возило прелази 13,89 метара у секунди, а измјерено вријеме реакције готово свих возача на кочење траје до двије секунде. Само из овог податка, јасно је колико један поглед на телефон, чак и на тренутак, може угрозити учеснике у саобраћају”, наводи се у саопштењу.

   И ове године подршку “M:tel” кампањи дали су Министарство саобраћаја и веза, Агенција за безбједност саобраћаја, те Ауто-мото савез Републике Српске.

   Генерални секретар Ауто-мото савеза Српске Ранко Бабић рекао је да ова републичка институција, заједно са својим партнерима, током године спроведе 26 саобраћајно-превентивних кампања на цијелој територији Републике Српске, а једна од њих је кампања компаније “M:tel” “Ако ме волиш, остави телефон док возиш”.

   “Употреба мобилног телефона током вожње није ништа мање опасна од вожње под утицајем алкохола или психоактивних супстанци. Телефонирање или куцање порука током вожње вишеструко одвлачи пажњу возача и изазива различите промјене у њиховом понашању које негативно утичу на безбједност саобраћаја. Употреба мобилних телефона у току вожње ремети концентрацију возача и често се дешава да не уоче знак или неку опасност на путу”, нагласио је Бабић.

   Према његовим ријечима, истраживања из САД показују да возач не гледа на пут 23,3 секунде док куца поруку на мобилном телефону, 8,2 секунде траје претраживање именика, а 7,8 секунди траје откључавање и позивање.

   “Возач је у првом реду одговоран за безбједно путовање возилом. Из тог разлога, сви возачи су дужни да предузму потребне мјере опреза јер кориштење мобилног телефона није вриједно ризика да се угрози сопствени или туђи живот. Искључити мобилни телефон за вријеме вожње је најбоља мјера опреза, а, ако се у овим ситуацијама ипак користи мобилни телефон, неопходна је употреба `хенд фри` уређаја”, каже Бабић.

   Према информацијама Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске, на подручју Српске најдисциплинованији возачи у смислу кориштења мобилног телефона у 2019. години били су са подручја Фоче, према забиљеженим подацима мониторинга полицијских управа.

   Из компаније “M:tel” поручују да је важно да се истакну добри примјери, али и да се упозори на опасности које носи несавјесна употреба мобилног телефона током вожње.