КО НЕ ПРИЈАВИ РАДНИКЕ-ПЕЧАТЕ СЕ ПОСЛОВНЕ ПРОСТОРИЈЕ

2054

Извор:СРНА

Републичка управа за инспекцијске послове апеловала је на привредне субјекте да савјесно и благовремено Пореској управи Републике Српске пријаве раднике који заснивају радни однос, јер се у супротном излажу ризику од забране обављања дјелатности печаћењем пословних просторија.

Саопштење Управе објављено је поводом ступања на снагу Правилника о поступку и начину извршења мјере забране обављања дјелатности због неподношења пријаве у Јединствени систем регистрације, контроле и наплате доприноса.
У складу са Законом о измјенама и допунама закона о пореском поступку, послодавац је обавезан да поднесе пријаву радника у Јединствени систем обвезника доприноса најкасније дан прије ступања запосленог на рад код послодавца, наведеног у уговору о раду или другом акту на основу којег се заснива радни однос, саопштено је из Управе.
Из Управе наводе да Измјенама закона овлаштење за контролу пријаве запослених у Јединиствени систем обвезника доприноса, осим инспектора Пореске управе Републике Српске, имају и инспектори Инспектората Републике Српске и Републичке управе за игре на срећу, те напомињу да послодавци требају бити свјесни да ће у наредном периоду контроле бити интензивиране.
“Ступањем на снагу Правилника, успостављени су технички предуслови за пуну имплементацију мјера које су предузете с циљем борбе против сиве економије, те је у сврху организовања инспекцијског надзора одржан састанак Координационог тијела за инспекцијски надзор које чине директори Инспектората, Пореске управе и Републичке управе за игре на срећу”, додаје се у саопштењу.
Они поручују да ће заједничким активностима у наредном периоду, надлежни органи предузети све законом предвиђене мјере ради сузбијања рада на црно и санкционисања несавјесних послодаваца, који неодговорним пословањем угрожавају права радника, наносе штету послодавцима који легално раде и измирују своје обавезе, као и институцијама Републике Српске.
“Настојаћемо да у што краћем периоду у сарадњи са Унијом послодаваца Републике Српске, Привредном комором Српске и синдикалним организацијама, благовремено и превентивно упознамо привредне субјекте са посљедицама које могу очекивати примјеном нових прописа уколико своје пословање не ускладе са законом”, поручили су из Управе.
Они позивају све раднике који немају регулисан радно-правни статус са послодавцем код којег су ангажовани да се обрате надлежним контролним органима и доставе информације о послодавцима који ангажују непријављене раднике.