КО ПРИЈАВИ КОРУПЦИЈУ ПО ЗАКОНУ НЕ МОЖЕ ИМАТИ ШТЕТНЕ ПОСЛЕДИЦЕ

525

 Извор: Министарство правде Републике Српске

  У Бањој Луци је, данас,(17.07.) одржана конференција за новинаре поводом ступања на снагу  Закона о заштити лица која пријављују корупцију, којим се обезбјеђује заштита права свих лица која пријављују корупцију у јавном и приватном сектору.

    Помоћник министра правде Републике Српске у Ресору за послове нотаријата, адвокатуре, правобранилаштва, бесплатне правне помоћи и спровођење Стратегије за борбу против корупције Јелена Вукадиновић позвала је све грађане Српске да пријаве било који облик корупције.

    Вукадиновићева је позвала грађане да пријаве и било који облик повреде или угрожавања својих права који су имали или имају у вези са корупцијом или пријавом корупције.

    Она је рекла да је од ступања на снагу овог закона пријављен један случај корупције према којем је одмах поступљено.

    Вукадиновићева је напоменула да је Закон о заштити лица која пријављују корупцију, који је ступио на снагу 7. јула, први закон у Републици Српској који регулише заштиту лица која пријављују корупцију и први у БиХ који обезбјеђује заштиту тих лица у јавном и приватном сектору.

   “Пријава корупције може да буде интерна, што значи да пријавилац обавјештава одговорно лице које руководи субјектом у вези са чијим радом је покушана или извршена корупција, као и екстерна да пријавилац обавјештава Министарство унутрашњих послова, Тужилаштво и организације цивилног друштва које се баве заштитом људских права и борбом против корупције”, појаснила је Вукадиновићева.