КОРИСНИЦЕ НОДАСОВОГ ПРОЈЕКТА ДОНИРАЛЕ НАМИРНИЦЕ ЈАВНОЈ КУХИЊИ

537

Т. Голијанин / ИНфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

Да се добро добрим враћа доказ је и хумани гест Власеничанки, корисница пројекта  „Оснаживање пољопривредних, занатских и услужних предузећа под вођством жена“. Њих тридесет, које су у склопу пројекта који реализују НОДАС – Удружење за развој и афирмацију друштва и Општина Власеница, добиле потребна средства за рад, даровале су одређену количину прехрамбених намирница власеничкој Јавној кухињи, која функционише у склопу Општинске организације Црвеног крста у Власеници.

Куварица Данијела Кљештан истиче да бар три-четири мјесеца неће морати бринути о томе да ли ће имати довољно намирница за припрему оброка за својих тридесетак редовних корисника

„Тешка је ситуација и за нас је ова донација веома значајна, посебно за људе који свакодневно у нашим просторијама имају једини кувани оброк. Осим поврћа, кромпира, лука и пасуља, добили смо макарона, риже, уља, зачина, и сад имамо залихе за један одређен период. Ипак, замолила бих све наше суграђане који су у могућности да помогну наш рад, јер све је више људи који нам се обраћају, а Општина Власеница је наш једини донатор“, каже Кљештанова.

Шеф Одсјека за развој у општинској управи Жељко Дамљановић наводи да је у склопу овог пројекта предвиђено и десет сати друштвено корисног рада.

„С обзиром да је пандемија допринијела томе да је све више оних који по оброк долазе у Јавну кухињу, са корисницама пројекта смо се договорили да дио хране коју су произвеле донирају баш тамо гдје је најпотребнија. Захваљујем се учесницама пројекта што су испоштовале ову активност, а оне су се и саме могле увјерити какво су добро дјело учиниле. Сигуран сам да ће ова донација умногоме олакшати рад Јавне кухиње и да бар неко вријеме неће морати бринути о томе да ли ће имати довољно намирница“, истиче Дамљановић.

Драгица Поповић је Јавној кухињи даровала поврће које производи уз помоћ фрезе коју је добила у склопу пројекта.

„Пасуљ, лук, кромпир, маст и сланина – све су то моји производи, а додала сам и рижу и макароне, које сам купила, јер знам шта је све потребно за припрему оброка. Захвална сам начелнику Мирославу Краљевићу и његовим сарадницима и организацији НОДАС на овом пројекту, јер ово је први пут, за све ове године колико се бавим пољопривредом, да сам добилча једну машину која ми је већ веома корисна “, каже она.

Фата Алић је донијела куповне намирнице, али је обећала да ће већ на прољеће донијети и прозводе из свог пластеника.

„У оквиру овог пројекта недавно сам добила пластеник у коме планирам узгајати паприке, парадајз и патлиџан, и чим буде првих плодова, донијећу их и у кухињу. Сада сам донијела намирница у вриједности од 50 КМ: риже, вегете, уља…“, набраја Алићева.

Пројекат  “Оснаживање пољопривредних, обртничких и услужних подузећа под водством жена у општинама Коњиц, Кладањ и Власеница”  финансира Влада Савезне Републике Њемачке кроз њемачко Федерално министарство за економску сарадњу и развој – БМЗ, уз партиципацију пројектинх општина од по 37%. Укупна вриједност пројекта је 433.990 ЕУРА.