КРАЉЕВИЋ И ЂУРИЋ ПРИСУСТВОВАЛИ ОБУЦИ ЗА КОМАНДАНТЕ КРИЗНИХ ШТАБОВА

780

Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

Командант Општинског штаба за ванредне ситуације Мирослав Краљевић и његов замјеник Горан Ђурић присуствовали су обуци о систему заштите и спасавања и улози и обавези команданата локалних кризних штабова.

Мирослав Краљевић, командант Општинског штаба за ванредне ситуације Власенице, сматра да је ова обука била веома корисна.

“Сигуран сам да ће нам ова обука помоћи да побољшамо свој рад у овој области и да будемо спремни на одговарајући начин реаговати у свакој ситуацији. Наш задатак је да се приликом  елементарних непогода заштите грађани и имовина, а то можемо учинити само ако озбиљно приступимо овој проблематици и будемо спремни да реагујемо”, јасан је командант Краљевић.

Његов замјеник Горан Ђурић је за Радио Власеницу и наш портал објаснио о каквој се обуци радило.

“Циљ је био да се начелници и градоначелници упознају са основним елементима функционисања заштите и спасавања у случају елементарних непогода”, упознао нас је замјеник команданта Општинског штаба за ванредне ситуације.

Ђурић је додао да су четири предавача веома професионално обавила свој посао.

“Први дио предавања односио се на систем заштите и спасавањеа, односно о правмном основу и документима које треба да израдимо, које морамо да поштујемо, као и специфичностима сисртема заштие у Републици Српској и БиХ. Важно је напоменути да су Република Српска и Федерација БиХ потписале Уговор, на основу којег, уколико дође до елементарних непогода и уколико јединице локалне самоуправе  не могу саме да се изборе са проблемима, са акцијама спашавања, у помоћ зову најближу  сусједну општину, било да је из Републике Српске или из Федерације. Други дио обуке односио се на систем заштите и спасавања, тачније које су надлежности и обавезе Скупштине општине и начелника, као и привредних субјеката и свих оних који могу помоћи у спасавању. У нашој општини не постоји посебно одјељење које се бави цивилном заштитом и сада улажемо напоре и налазимо рјешења како да унаприједимо рад службе цивилне заштите. То је комплексан и обиман посао, али ми ћемо морати имати јасно дефинисане, успостављене и усвојене процедуре спашавања, уколико  дође до неких непогода”,  казао је Ђурић који је подсјетио и да су у посљедњих неколико година олујни вјетар и изливање ријеке Дрињаче нанијели много штете Власеничанима и Власеници.

Замјеник команданта штаба каже да су и преостале двије теме биле подједнако занимљиве и корисне.

Трећи дио предавања односио се на процедуре тражења, пружања и прихватања помоћи, с посебним акцентом на тражење помоћи ван граница наше земље, док је посљедња тема била комуникација у ванредним ситуацијама и односима са медијима и грађанима. На примјерима смо видјели колики је значај комуникације, анализирали смо примјере добре и лоше праксе. Оно што је важно да се на вријеме успостави систем комуникације, да се унапријед зна како и на који начин ће се грађани информисати уколико дође до елементарних непогода. Све то треба пажљиво испланирати”, наводи  Ђурић.

Обуку, која је одржана у Бијељини,  је организовала Републичка управе Цивилне заштите за ово подручно одјељење које сем града домаћина обухвата градове и општине: Зворник, Власеница, Сребреница, Угљевик, Лопаре, Шековићи, Осмаци, Милићи и Братунац.