КУРТУМА: САВЈЕСНИМ И ОДГОВОРНИМ ПОНАШАЊЕМ ДО СИГУРНИХ УЛИЦА

1002

Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

Сњежне падавине које су стигле са првим децембарским данима надлежне службе у Власеници су спремно дочекале. Градске улице се редовно чисте, саобраћај се одвија без проблема, а и тротоари су проходни за пјешаке. Ипак, понашање Власеничана у великој мјери утиче и на то да ли ће службе моћи квалитетно обављати свој посао, истакао је  Божидар Куртума, шеф Одсјека за инспекцијске послове и послове комуналне полиције у Општинској управи општине Власеница, гостујући у програму Радио Власенице.

„Важећом Одлуком о комуналном реду на подручју општине Власеница, зимска служба организује се у периоду од 15. новембра до 15. марта, а у зависности од сњежних падавина, тај период може бити дужи или краћи. Програмом заједничке комуналне потрошње, који је усвојила СО Власеница, предвиђен је редосљед, односно приоритети у чишћењу улица. Радници ЈКП Власеница, али и Комунална полиција, се на терену сусрећу са бројним проблемима, а један од највећих је непрописно паркирање возила, што онемогућава чишћење снијега.  С тим у вези,  апеловао бих на власнике аутомобила да своја возила не паркирају на непрописан начин, на коловозима, јер тако онемогућавају чишћење улица. Тај проблем је посебно изражен у  улицама Николе Тесле и Карађорђевој, али и у насељу Заједница, па још једном молим све грађане да, када су обилније сњежне падавине које се задржавају на асфалтним површинама, своја возила уклоне са коловоза како би надлежно предузеће  извршило чишћење тих улица“, казао је Куртума.

Он  истиче да ће Комунална полиција, у сарадњи са припадницима МУП-а, санкционисати све оне који се не буду придржавали одредаба Одлуке о комуналном реду на подручју општине Власеница.

 „За све оне који не буду поштовали законске одредбе, прописана  је новчана казна у износу од 100 КМ за физичка лица, док је за предузетнике и правна лица, односно одговорна лица у  правном лицу, 200 КМ, а за фирму износи 500 КМ. Ипак, прије изрицања новчаних казни ми дјелујемо превентивно, односно, у сарадњи са припадницима Полицијске станице Власеница, извршимо обилазак улица на које нам скрену пажњу радници ЈКП и разговором дјелујемо на свијест грађана и до сада нисмо били у ситуацији да некога казнимо  због непрописног паркирања јер Власничани нас, углавном,  послушају“, навео је.

Шеф Одсјека за инспекцијске послове и послове комуналне полиције наглашава да обавезу чишћења снијега испред пословних простора имају  предузетници, али да су и остали грађани дужни чиститити прилазе кућама и зградама.

“Апелујемо на све наше суграђане  да очисте прилазе својим  кућама и зградама. Пожељно је да сви они чији су стамбени објекти окренути према улицама поставе сњегобране како би се спријечило поврјеђивање пролазника. Власници пословних простора, односно предузетници који у њима обављају дјелатност, имају обавезу да уклањају снијег испред својих објеката, а строго је забрањено да га бацају на очишћене улице. Честе су ситуације да возило ЈКП прође, уклони, а онда предузетници  сав снијег испред својих радњи набацају  на улицу. Наравно, и овом сегменту су предвиђене казнене одредбе, али ми се трудимо да дјелујемо  превентивно, не репресивно. Значи не кажњавамо народ, али уколико дођемо у ситуацију да другачије не можемо,  предузећемо све мјере које нам је дозволио Закон  и Одлука о комунално реду“, јасан је Куртума који  је на крају разговора апеловао на све становнике Власенице да буду савјесни и одговорни.

„ЈКП Власеница се добро спремило за зиму. Набављена су нова возила, као и машина за чишћење тротоара и ми апелујемо на све наше суграђане да одговорним понашањем у овим зимским данима надлежним службама олакшају посао и допринесу томе да наш град буде што уреднији, чистији и сигурнији за све нас“, закључио је шеф одсјека за за инспекцијске послове и послове комуналне полиције.

Одлука о комуналном реду на  подручју општине Власеница усвојена је на шестој Редовној сједници Скупштине општине Власеница, одржаној 23.11.2021. године.