ЛИЈЕК УТРОГЕСТАН БЕСПЛАТАН У СРПСКОЈ ОД 1. МАЈА

709

   Извор: Влада Републике Српске

   Лијек ”прогестерон” (комерцијалног назива ”утрогестан”) од 1. маја налазиће се на Листи А лијекова Фонда здравственог осигурања РС, што значи да ће га Фонд у потпуности финансирати за труднице којима је овај лијек прописан.

   Ову одлуку је данас усвојио Управни одбор Фонда здравственог осигурања РС, а она ће се примјењивати од наредног мјесеца. Дакле, труднице којима је овај лијек прописан због пријетећег побачаја или опасности од пријевременог побачаја, од маја за овај лијек неће издвајати ништа, будући да је ова категорија осигураника ослобођена плаћања партиципације и њихову здравствену заштиту у цјелости финансира ФЗО РС.

   На овај начин додатно ће бити унапређена здравствена заштита трудница у Српској, што и јесте опредјељење ФЗО РС и Владе Републике Српске, те смо протеклих година увели више права у циљу подршке наталитету и пронаталитетној политици. У прилог тој тврдњи говори и податак да је у Републици Српској у прошлој години уведен и трећи поступак вантјелесне оплодње, чиме смо се по овом праву изједначили са много развијенијим земљама. Осим тога, ФЗО РС је међу првим фондовима у региону почео да финансира и чување ембриона за парове који природним путем не могу да добију потомство. Ова проширења права остварена су првенствено захваљујући стабилизацији пословања Фонда и уштедама које су постигнуте рационализацијом и управљањем трошковима.

   Подсјећамо да Фонд трудницама и породиљама у потпуности финансира здравствену заштиту, а увијек им се овјери и здравствена књижица, без обзира на уплаћени допринос, са циљем да овој категорији осигураника увијек буде доступна здравствена заштита.

   Дакле, ФЗО РС сноси све трошкове прегледа и савјетовања у сврху планирања породице, те прегледе, дијагностику и лијечења за вријеме трудноће, порођаја и за вријеме материнства.

   Влада Републике Српске у сарадњи са Фондом здравственог осигурања РС и другим институцијама у континуитету унапређује пронаталитетну политику увођењем све већих права за труднице и мајке, са крајњим циљем да подстакнемо повећање наталитета и побољшамо репродуктивно здравље у Републици Српској.