“MASTER FRUITS” ИНВЕСТИРА У ВЛАСЕНИЦУ

2660

     Текст: Т.Голијанин/Инфо портал ВЛАСЕНИЦА24

    Изградња хладњаче много би утицала да се производња јагодичастог воћа на подручју општине Власеница подигне на виши ниво. Како би нашао рјешење за овај проблем,  начелник Мирослав Краљевић је успоставио сарадњу са једним од најуспјешнијих србијанских предузећа у области расхладне технике Master frigo. Представници њиховог огранка Master fruits, чија је дјелатност откуп, замрзавање, прерада и извоз малине и другог воћа, одржали су састанак са произвођачима малине и другог јагодичастог воћа, како би договорили даљу сарадњу. 

   „Састанку који је одржан у амфитеатру Пољопривредног факултета, односно Одсјека за шумарство, у Власеници, присуствовало је тридесетак пољопривредних произвођаћа, тачније малинара из наше општине. Нажалост, Власеница тренутно нема капацитете гдје би се могла смјештати малина,  што отежава производњу, јер сви произвођаћи морају своје производе слати у Сребреницу, Братунац или Горажде, што, поред низа других прроблема, између осталог утиче и на то да се губи квалитет, па су они оштећени.  Ова фирма је изразила жељу да инвестира у Власеницу и већ у наредној години овдје би требало да будуе изграђена хладњача која би  позитивно утицала на већу производњу малине и другог јагодичаствог воћа, као и на квалитет. Сви они који су били на састанку изразили су спремност за сарадњу и захвалност општини за овакву подршку“, казао је Раде Малишевић, самостални стручни сарадник за развој пољопривреде у општинској управи у Власеници.  

   Милисав Јовановић је, као представник ове фирме, информисао  власеничке малинаре о плановима Master fruits-а.

   „Ми смо компанија која дужи низ година ради са пољопривредним произвођачима. Откупљујемо: јагоду, малину, купину, трешњу, вишњу. С обзиром да већ креће сезона, ми сада можемо понудити сигуран откуп свих сорти и седмично плаћање, као што већ дужи низ година радимо на подручју Скелана, а већ наредне године ћемо кренути у инвестирање и изграду објекта. Циљ нам је и да се народ запосли, да имају посао током цијеле године и да се подигне производња јагодичастог воћа“, истакао је представник Master fruits-а.

   Мастер фриго основан је 1992. године, а хладњача Master fruits 2010.  Капацитет прераде на дневном нивоу  је око 30 тона воћа, складиштења око  4 000 тона, а замрзавања 32 тоне.