МИЛУНОВИЋ: ПРОГРАМИ ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ ВИШЕ ОД 4.000 ЛИЦА

453

   Извор: https://www.rtrs.tv

   Крајем 2018. године, у Српској је било око 270.000 запослених. Влада ће и у овој години издвојити 15,7 милиона КМ за реализацију седам програма за запошљавање, који ће запослити више од 4.000 лица. Предстоји и доношење реформских закона у области запошљавања.

   Прошла година окончана је са најмањим бројем незапослених у Српској, запослено је 5.200 лица. Но, на евиденцијама је и даље 96.000 лица која трагају за послом, или су на бироу због потребе да обезбиједе право на здравствено сигурање. Нови системски закон о посредовању при запошљавању и измјена Закона о раду и запошљавању уредиће област рада, али и здравственог осигурања

   ”Велики број људи живи од пољопривреде и других дјелатности, па је Завод за запошљавање онемогућен да буде у функцији. Новим законом утврдиће се који је то број људи и стварна структура незапослених”, поручио је Душко Милуновић, министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске.

   Око 60 милиона КМ буџетских средстава које Завод добија за осигурање незапослених биће преусмјерено Фонду здравственог осигурања, а начин на који ће незапослени остварити своја права дефинисаће се паралелним измјенама Закона о здравственом осигурању.

   ”У процесу реформе јачамо савјетодавни циљ да разбијемо стеротип да Завод постоји само ради евиденције незапослених”, тврди Мирослав Вујичић, директор Завода за запошљавање Републике Српске.

   Оба системска закона биће упућена у процедуру у првој половини ове године. Истовремено, кроз седам нових програма Завода и Владе Републике Српске и у овој години очекује се запошљавање најмање 4.000 лица.