МИНИСТАР САВАНОВИЋ УПУЋУЈЕ АПЕЛ ПОСЛОДАВЦИМА ПОВОДОМ НАЈАВЕ ТОПЛОТНОГ ТАЛАСА

700

    Извор: Министарство рада и борачко-инвалидске заштите

  Mинистар рада и борачко- инвалидске заштите Миленко Савановић упућује апел  послодавцима у Републици Српској, посебно онима чији радници раде на отвореном да, због најаве  топлотног таласа наредних дана са веома високим температурама, изврше прерасподјелу радног времена и тако заштите здравље својих радника.

    Према међународном стандарду  ISO 7243 који дефинише услове и критерије извођења радова у условима високих тепература, предвиђени су начини извођења радова  и мјере рада за дате услове као и препоруке за послодавце и раднике у вези са превенцијом, које ће помоћи да се  ризик од изложености високим температурама на радном мјесту сведе на најмању могућу мјеру.

   „Неспорно је да ће учестале врућине утицати  на здравље радника, посебно оних који раде на отвореном и дуже вријеме су изложени сунцу ради обавеза према послу. Због дуготрајне  изложености сунчевој топлоти долази до пада концентрације у раду и могућности чешћег и озбиљнијег поврјеђивања радника”, наглашава министар уз упозорење послодавцима Републике Српске да су дужни да радно вријеме на отвореном прилагоде временским условима и тако заштите здравље својих радника. Министар, такође,  упозорава послодавце да за рад у затвореним просторијама обезбиједе расхлађивање радног простора.

    Министар Савановић је увјерен да ће прерасподјелом радног времена,  препознајући интерес радника, послодавци  пронаћи и свој интерес.​