НА МИТРОВДАНСКОМ ОКУПУ: ПРОСЛАВЉЕНА КРСНА СЛАВА БОРАЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ВЛАСЕНИЦА

1064

   Текст: Тања Рикановић/Инфо портал Власеница24

   Светом литургијом у цркви Светих апостола Петра и Павла и ломљењем славског колача у просторијама Борачке организације, данас је у општини Власеница свечано обиљежен Митровдан, Крсна слава Борачке организације Републике Српске.

   ”Окупили смо се да скромно и достојанствено обиљежимо овај велики празник и да се заједно помолимо светом Димитрију који је заштитник бораца,” рекао је за наш портал предсједник власеничке Борачке организације, Споменко Стојишић.

   Уз традиционалну здравицу, молитвене стихове а потом и славски ручак, потекао је и разговор о актуелним проблемима бораца, ратних војних инвалида те чланова породица погинулих бораца на територији општине Власеница.

   Демобилисани борац прве категорије, Станислав Продановић, изјавио је да није задовољан како се на ентитетском нивоу води рачуна о наведеним категоријама. ”Сматрам да би требало да надлежне институције узму у заштиту све борце који су обесправљени и непрестано на мети хапшења,” нагласио је Продановић.

   ”Неопходно је да се чешће окупљамо и заједно нађемо начина да промјенимо свијест јавности о питањима бораца,” истакао је Миодраг Ковачевић, члан Борачке организације у Власеници. Он је додао да је у овом удружењу регистровано приближно 2.000 категорисаних бораца те да су њихова права важна за отаџбину која не смије заборавити да су за њено стварање пали животи недужних лица.

   Ратни војни инвалид Саво Пејановић истакао је како је законски регулисана додјела ортопедских помагала у Републици Српској на веома лошем нивоу. ”Једна неквалитетна протеза не може трајати прописаних 36 мјесеци, жао ми је што надлежни не схватају да се ципеле ношене три године неизбјежно похабају а камоли направа од које зависи живот особе са инвалидитетом,” додаје Пејановић.

   Један од најмлађих чланова овог удружења, Оливер Мракић, нагласио је да се породице власеничких бораца не могу саме изборити за своја права и додао да сматра како је Борачка организација индиректно раслабљена уплитањем међународних институција у рад надлежних органа на нивоу Републике Српске.

   Раденко Пајић, демобилисани борац прве категорије, изјавио је како се тешка ситуација и незапосленост највише одражава на осјетљиве категорије друштва и додао да се нада како ће власт омогућити свима да остваре своја људска права.

   Представница Организације породица погинулих бораца, Нада Нинић, за наш портал је нагласила како су предсједништво и скупштина Борачке организације Власеница у доброј комуникацији са челницима свих сродних удружења.

   ”Сви смо везани истим проблемом и морамо да сарађујемо како бисмо помогли породице погинулих бораца да имају услове за иоле нормалан живот. У Власеници су ријешена бројна стамбена питања те омогућено школовање и стипендирање дјеце погинулих бораца, све у оквиру могућности на нивоу државе,” истакла је Нинићева.

   Она је додала да је данашњи празник који је посвећен светом великомученику Димитрију Солунском подсјетник да успомена на пале борце који су вијенце славе понијели на небо ни у ком случају не смије да јењава, за шта ће залагати Борачка и све сродне локалне и кровне организације у Републици Српској.