НА ТРНОВУ ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА

1397
Фото: М.Глишић/Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

     Текст: Т.Голијанин/Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

    У храму Светих цара Константина и царице Јелене на Трнову молитвено је обиљежен овај велики хришћански празник, коме је ова богомоља и посвећена.  Након вечерње службе коју је служио јереј Дарко Кујунџић обављен је обред ломљења славског колача и свечана литија око храма. 

   Мирослав Краљевић, начелник општине Власеница, био је кум и домаћин храмовне славе.

   „Срећан сам што се ситуација изазвана пандемијом корона вируса смирила и што смо крсну славу наше цркве могли обиљежити онако како доликује. Ова црква за све нас из овог краја има велики значај, јер духовно окупља око 300 становника из Трнова, Брда и Плазача. Морална обавеза свих нас је да  вјеру и традицију пренесемо и на наше потомке и да на сваки начин помогнемо да овај храм буде мјесто на коме ће се они окупљати, а оваква молитвена окупљања су најбољи начин за то“, истакао је начелник Краљевић. 

   Молитву  у храму Светих цара Константина и царице Јелене на Трнову   предводио је парох Дарко Кујунџић.

   „Величанственим скупом обиљежили смо крсну славу нашег храма на Трнову. Свети цар Константин и царица Јелена су заштитници наше хришћанске вјере, заштитници наше цркве. Цар Константин Велики памти се по томе што је хришћанима  дао слободу вјере и окончао њихов прогон. Света царица Јелена, царева мајка,  пронашла је Часни крст и подигла је многе цркве. Прославили смо велики празник и уједно велико надање да ће наш народ да васкрсне. Захвални смо начелнику Мирославу Краљевићу, овогодишњем куму и домаћину,  на славској трпези коју је припремио и на тај начин допринио да крсну славу прославимо  у великој радости и слози“, казао је отац Дарко Кујунџић и додао да ће сљедеће године кум цркве бити Радо Лулић из Трнова. 

   Храм на Трнову саграђен је 2012. године, а његова градња почела је три године раније. Иако је до сада завршено око 80 посто, још увијек су у току радови на уређењу објекта у црквеној порти, и улажу се велики напори да се у току ове године изградња приведе крају.