НАЧЕЛНИК КРАЉЕВИЋ БОРЦИМА ДАРОВАО ПЕЧЕНИЦЕ

1484

Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

Начелник Власенице ни ове године није заборавио оне који су најзаслужнији што живимо у слободи и миру – српске борце.

Мирослав Краљевић је пред најрадоснији православни празник обишао борце и њихове породице и даровао им божићну печеницу. Начелник је искористио прилику да са њима поразговара о статусу борачке популације, али и о свакодневном животу.

Оно што је сигурно је да је овај гест начелника Краљевића обрадовао његове суграђане, посебно јер божићна печеница има јаку симболику. Она је, уз чесницу, неизоставна на божићној трпези. Домаћин од печенице за Божић сијече најприје лијеву плећку, главу и дио од ребара. Када сви стану за сто, домаћин запали свијећу, узима кадионицу, окади иконе, кандило и све присутне, па преда неком млађем кадионицу да окади цијелу кућу. Пјева се божићни тропар и чита се “Оче наш”. Кад се молитва заврши, приступа се ломљењу чеснице. Чесница, у којој се налази новчић, се окреће као славски колач и на крају ломи на онолико дијелова колико има укућана. Када се заврши ломљење чеснице, укућани једни другима честитају празник и сједају за трпезу.

Од Божића па све до Богојављења, људи се поздрављају ријечима: “Христос се роди!” и отпоздрављају са: “Ваистину се роди!”