НА КОТЛИЋИЈАДИ У ВЛАСЕНИЦИ НАГРАДУ ЗА НАЈБОЉИ КОТЛИЋ ОСВОЈИЛИ СЕМБЕРЦИ

2558
Фото: Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

   Текст: Т.Голијанин/Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

    Најукуснији „котлић“ на власеничкој Котлићијади припремила је Семберија, екипа коју су чинили такмичари  којима није било тешко доћи из Бијељине да би учествовали на овој манифестацији која је, након шест година, у организацији Ловачког удружења „Игришта“, а под покровитељством Општине, поново одржана у Власеници. Пехар за другопласирану екипу припао је  ловцима из секције Доњи Залуковик, док су професори из СШЦ „Милорад Влачић“ показали да су, осим одлични педагози, и добри кувари, па су заузели треће мјесто. 

   Трећепласирана екипа пристала је да открије тајну савршеног „котлића“. 

   „Добитну комбинацију чине много љубави за припрему овог специјалитета, стрпљење и тимски рад. Просвјетни радници из средње и основне школе, који се друже, воле природу,  имају такмичарски дух, а поред тога су велики гурмани и врхунски мајстори у припремању „котлића“, удружили су снаге и резултат није могао изостати“, сматра Горан Ђурић, директор СШЦ „Милорад Влачић“. 

 

   Секретар Ловачког удружења „Игришта“ Млађен Голић сматра  да је жири имао тежак задатак.

   „Ловци су мајстори у спремању „котлића“ који се обично прави од дивљачи, а, с обзиром да је у свакој екипи било бар по неколико наших чланова, јасно је зашто је било тешко донијети одлуку.  Наш жири, састављен од три искусна угоститеља, гастронома, је дегустирао све припремљене специјалитете, и оцјењујући: начин припреме, квалитет, укус и мирис, одабрао три најбоља међу једнакима“, рекао је Голић. 

 

   Марко Тодоровић, предсједник Ловачког удружења „Игришта“,  истиче да је Котлићијада једна од активности које проводе у сарадњи са Општином Власеница. 

    „Прије двије седмице смо, уз подршку Општине, уредили и очистили  градско језеро, које је велики туристички потенцијал наше Власенице, што показује и прва манифестација коју Ловачко удружење „Игришта“, у сарадњи са локалном управом, организује на овом локалитету  – Котлићијада. Преко три стотине учесника, 27 пријављених екипа, од којих су три из других општина, присуство великог броја наших суграђана, довољно говоре о томе да имамо шта да понудимо и ми само можемо обећати да ће оваквих догађаја у будућности бити више“, казао је Тодоровић.

 

   Начелник Мирослав Краљевић подсјећа да Власеница отвореног срца дочекује све  добре људе. 

   „Наш циљ је био да окупимо све добре људе, људе добре воље, људе који знају да направе добар „котлић“, није битно да ли срнећи, рибљи, или од неких других састојака, битно је да се направи добра храна.  Оно што је најбитније је да се људи, не само из наше општине, него из окружења, друже, да се уважавају, јер Власеница је отворени град за све, без обзира на вјеру и нацију. Јули је мјесец у коме се наша гостољубивост посебно истиче, јер низ манифестација: Брдска  ауто-трка, Бир-фест, Државно првенство у бициклизму, Котлићијада, Власеницу на неки начин издвајају у цијелој овој регији. Ми имамо огромне потенцијале који су само дјелимично искориштени. Природа нам је била наклоњена, Бог нам је све дао, све је у нашим рукама и до нас је како ћемо то искористити.  Не сумњам да ћемо то у наредном периоду успјети на много бољи начин и организовати и искористити, а ова Котлићијада је мали показатељ онога шта можемо и како можемо“, истакао је начелник општине Власеница. 

 

   Гости  из других градова нису крили  одушевљење овом занимљивом манифестацијом, али и Власеничанима. 

   „Ово је одлично организован, веома интересантан догађај, који показује да је ловцима прије свега важно пријатељство и заједништво. Лов је дружење, узгој и храњење дивљачи, а тек на крају је одстрел и оно што се у широј јавности сматра ловом.  Власеничани су изузетни људи, са изузетним ловиштем, гдје се поштују сва правила лова. Заиста смо уживали на власеничкој Котлићијади“, изричит је Стеван Месаровић из Бијељине. 

 

   Оно у чему су се сви учесници, али и посматрачи,  сложили је да се боље једе у добром друштву, па је дружење на власеничком језеру,  уз музику, пјесму и шале, али и купање и вожњу чамцима, потрајало до вечерњих часова.