НАКОН ПОПЛАВЕ У ЈЕВТИЋИМА СТАЊЕ СЕ НОРМАЛИЗУЈЕ

946

     Tекст: Т.Голијанин/Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

    Више од двадесет сати становници Јевтића, мјеста на путном правцу Власеница – Кладањ, стрепили су од водене бујице која им је пријетила након што се Дрињача, набујала од обилних падавина, излила из свога корита. 

   У понедјељак, већ око 12 часова, прекинута је путна комуникација на већини праваца у регији Бирач, па и на магистралном путу Власеница- Кладањ, у Јевтићима, гдје је вода продрла до кућа. 

   Под водом се нашла већина засада, пластеници и штале, али да се не понови 2014. година спријечено је  захваљујући благовременој реакцији начелника општине Власеница, који је у ово мјесто послао механизацију. 

   Начелника Мирослава Краљевића је вијест о немилој ситуацији затекла у Бањој Луци, на састанку са звaничницима Републике Српске. 

   „Све вријеме сам био у контакту са својим  најближим сарадницима, Комуналном полицијом и Полицијском станицом,  пратио ситуацију и чим сам могао, кренуо сам за Власеницу. Чим смо дошли на лице мјеста, тражили смо да се људи склоне, да не би нико страдао. На мост смо довели механизацију и мислим да је кључна ствар била што је на самом мосту била машина која је, уз велики ризик за самог човјека који је њоме управљао, склањала трупце и велика стабла који су пријетили да поруше мост, спријечила и веће проблеме и штету. Чињеница је да је Дрињача планинска ријека, која има неколико планинских притока, и чим дође до јачих падавина, као што је то било протеклих дана, догоди се оваква ситуација. Општина Власеница ће већ данас на извршити процјену штете, комисије су већ на терену. Урадиће се процјена како и на који начин ми можемо помоћи, а морамо укључити и институције. Ја сам одмах синоћ контактирао са Републичком цивилном заштитом, већ данас са институцијама Владе,  да им кажем да имамо проблем, да је неопходно да се врши уређивање овог ријечног корита. У Јевтићима је потребно урадити мост,  проширити и отворити корито, треба са обје стране урадити бедеме да вода више не би продирала у куће, и  мислим да ће се на тај начин ријешити ово питање.  

   Начелник је обећао да ће  Општина Власеница, колико год буде у могућности, помоћи људима који су претрпјели штету.

   „Ми смо ту да помажемо својим људима, и колико год можемо, помоћи ћемо им у санацији штете, посебно ове везано за уништене усјеве“, казао је начелник Краљевић. 

   У Јевтићима је у току дана оспособљена путна комуникација, док су становници још увијек без воде, интернета и телевизијског сигнала.