НАШИ ПРЕДУЗЕТНИЦИ: ВЛАДАН КУРТУМА ИЗ ВЛАСЕНИЦЕ ПРОИЗВОДИ СУВЕНИРЕ ОД ДРВЕТА

1134

   Извор: Srebrenica Biz

    Владан Куртума један је од добитника прве награде на регионалним сајмовима пословних идеја које организује Удружење „Пријатељи Сребренице”.

    Владан је међу младим предузетницима из општине Власеница на 11. Сајму пословних идеја однио прву награду за своју идеју „Сувенири, паметне играчке и различити предмети од дрвета“.

   Награду са сајма искористио је да прошири постојеће капацитете, а данас израђује више од 150 различитих производа. Сви производи су од дрвета, углавном од липе и јошике. Оригиналност, истрајност и стално учење довели су до тога да његова понуда за кратко вријеме постане препознатљива и веома тражена у широј регији.

    Владане, шта је био Ваш мотив да покренете сопствени бизнис?

    Мој први и основни мотив био је, ето, да нешто радим, да искористим слободно вријеме. Тако је и почело. У подруму сам радио неке једноставне ствари и облике. Полако, циљеви су се увећавали, и уз надоградњу циљева, дошао до овог тренутка – данас производим и радим више од 150 производа од дрвета.

   Моји производи су различитих величина и облика, сви су посебно ручно рађени па су према томе и сви аутентични и различити. Играчке које правим за дјецу нису опасне, то су здраве играчке од дрвета, свака има своју сврху. У посљедње вријеме почео сам да правим и по наруџби, тако да… трудим се да изађем у сусрет корисницима.

   Шта је најбитније за покретање сопственог бизниса?

    Најбитнија је воља и, по мом мишљењу, креативност. Са те двије ствари можете све да урадите. Те двије ствари су нешто што је најбитније за покретање бизниса, али и развијање и останак у послу. Требате имати јасан циљ и стално стремити ка том циљу. Наравно, ту је и стално учење и надограђивање и жеља да будете оригинални.

    Колико Вам је помогла обука за писање бизнис-плана у оквиру програма за младе предузетнике, као и награда коју сте добили из Фонда за развој омладинског предузетништва?

   Доста, наравно. Прво, научио сам да радим бизнис-план, да знам уопште шта је бизнис-план и да могу сутра опет негдје учествовати на неким пројектима, што је за нас младе врло битно. Новчана средства, наравно, помогла су ми у куповини разних машина и алата и тих неких додатних ствари које су потребне за обављање овог посла. Све у свему, и новчана и морална подршка доста су ми значиле и сваком бих препоручио да се пријави на сајам, па ако и не побиједе, научиће доста нових ствари.

Порука за младе у нашој регији?

   Поручио бих им да не иду из ове регије, да не иду из државе, нека прво покушају све, да направе, да ураде, да осмисле све како би радили, како би остали овдје, како би зарађивали за себе јер некако је лакше и планирати и живјети кад сте на свом терену, да тако кажем, него да идете негдје и увијек будете странац у тој држави. Дакле, порука је ако имају идеје, а сви млади имају идеје, да се боре за те идеје, да остваре те идеје и на крају ће, вјерујем, успјети.

    Награде додијељене учесницима сајма се обезбјеђују из Фонда за развој омладинског предузетништва који је успостављен 2015. године. Фонд подржава велики број донатора, као и пет општина у регији Бирач.

    Добитници првих награда добијају износ од 4.000 марака, од чега је 20%грант, а 80% бескаматни кредит са роком отплате од двије године и једном годином грејс периода. Износ друге награде је 400 КМ, и ради се о гранту намијењеном за тестирање пословне идеје.

    Веома важна компонента овог програма је солидарност корисника, јер поштовањем динамике поврата средстава добитници омогућавају одржавање наредних сајмова пословних идеја.