НЕЋЕ БИТИ СМАЊЕЊА ПЛАТА ЗА ЗАПОСЛЕНЕ У УСТАНОВАМА КУЛТУРЕ

530

   Помоћник министра за културу Тања Ђаковић истакла је да за 630 запослених радника у установама културе Републике Српске неће бити смањене плате и накнаде.

   „У протекле двије године у два наврата повећане су плате за запослене у установама културе, а прошле године су за осам одсто повећане плате запосленима са високом стручном спремом“, рекла је помоћник министра за културу Тања Ђаковић након састанка са Савјетом за установе културе Савеза синдиката образовања, науке и културе, који је одржан у Дому синдиката у Бањалуци.

   Навела је и да су плате ове године увећане од пет до 20 одсто, у зависности од коефицијента, те да су они са најнижим коефицијентом добили повећање за 20 одсто, док су они са највишим имали повећање од пет одсто.

   „Ресорно министарство издваја око 13,2 милиона КМ за плате радника у ресору културе“, навела је помоћник министра за културу Тања Ђаковић и додала да је министарство добило  неколико захтјева за признавање стручних звања, односно напредовања у неким установама културе, те да ће се у складу са расположивим средствима у буџету покушати наћи начин да се изађе у сусрет овим захтјевима.

   Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић изразио је задовољство што су институције Републике Српске истакле да нема никаквих смањења плата и накнада за раднике у институцијама културе у наредном периоду.

    Гњатић је одао признање радницима у области културе, који су у ванредним условима епидемије вируса корона урадили свој посао на најбољи могући начин.

   “У том тешком времену одржали су посао и институције културе, те су дали значајан допринос да људи превазиђу проблеме у моментима изолације”, нагласио је Гњатић.