ОБИЉЕЖЕН СВЈЕТСКИ ДАН ПРАВА ПОТРОШАЧА

3202

    Извор: Министарство трговине и туризма Републике Српске

     Министарство трговине и туризма обиљежило је данас Свјетски дан права потрошача подјелом промотивног материјала потрошачима у трговачком центру ”Тропик” у Бањалуци. Промотивни материјал у коме су садржана основна потрошачка права и детаљно описани начини остваривања права, подијељен је у циљу бољег информисања потрошача и остваривања већег нивоа заштите права у складу са Законом о заштити потрошача у Републици Српској.

     Министарство трговине и туризма сваке године 15. марта обиљежава Свјетски дан права потрошача како би се указало на значај заштите потрошачких права у Републици Српској. Свјетски дан права потрошача је прилика и да се истакне да су свакодневне активности Министарства, које су усмјерене на заштиту права потрошача, до сада имале значајне ефекте исказане кроз виши степен примјене Закона о заштити потрошача у Републици Српској. Примјеном Закона, потрошачима је омогућено да своја права могу остварити и заштитити у случајевима непоштене, несавјесне и неетичке пословне праксе која је заступљена кроз различите видове продаје производа и услуга.

    Поводом Свјетског дана права потрошача, министар трговине и туризма Предраг Глухаковић поручио је да је од усвајања Закона о заштити потрошача у Републици Српској 2012. године до данас много урађено на заштити потрошачких права, као и на образовању потрошача у Српској. Он је навео да је у заштити потрошачких права најважније да се стекне знање шта је потребно предузети како потрошач на било који начин не би био доведен у заблуду у односима са трговцима и даваоцима услуга, те како би се спријечио било какав облик злоупотребе.

    ”Финансијском подршком Министарства за оснивање и рад удружења потрошача у Бањалуци, Приједору, Добоју, Требињу, Бијељини, Источном Сарајеву и Шековићима, постигнута је територијална покривеност Српске у заштити потрошача, што је помогло да различите теме из области заштите потрошачких права, путем конференција, округлих столова, радионица и медијских активности, буду приближене и објашњене потрошачима у локалним заједницама”, рекао је министар Глухаковић. Он је навео да су пројектне активности удружења важан дио у образовању потрошача, јер доприносе јачању свијести и већем нивоу знања о правима, те да Министарство трговине и туризма сваке године финансијски подржава пројекте удружења који су усмјерени на различите области заштите, од услуга од општег економског интереса, до гаранције за производ или услугу и заштите безбједности и живота људи.

    У оквиру овогодишњег обиљежавања Свјетског дана права потрошача, Министарство трговине и туризма подржало је конференцију у Требињу, која је одржана у организацији Удружења грађана ”Оаза”, а која је имала за циљ упознавање потрошача са примјеном права прописаних Законом о заштити потрошача приликом куповине техничких апарата.