ОБИЉЕЖЕНО 70 ГОДИНА МИНИ ЕЛЕКТРАНЕ У ГОРЊЕМ ЗАЛУКОВИКУ

1196
Фото: UPSMedia

 Teкст: Т.Голијанин/Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

    Власеничани с поносом истичу како је једна од најстаријих хидроелектрана у Републици Српској и БиХ изграђена давне 1949. године баш на подручју ове општине, у  Горњем Залуковику. Седам деценија успјешног рада мала хидроелектрана “Власеница”, обиљежила је, протеклог викенда, како то и доликује, уз присуство бројних званица из Српске.

    Гордана Трампић која већ годинама успјешно руководи Радном јединицом „Електродистрибуција“ Власеница истакла је да ова мала хидроелектрана има велики значај за цијели Бирач, али и Републику Српску.

    „Мини хидроелектрана територијално припада општинама Милићи и Власеница, а енергетски ЗЕДП „Електро-Бијељина“. Као домаћини, почаствовани смо што су  на прославу овог јубилеја дошле бројне званице, међу којима су и премијер Републике Српске Радован Вишковић и министар енергетике и рударства Петар Ђокић, као и представници „Електропривреде Републике Српске“ и „Електро-Бијељине“. Као капитална инвестиција тадашње БиХ, изградња електране је почела 1947. године,  а први агрегат је пуштен у погон 23. јула 1949. Године и тај датум се, уствари, сматра датумом пуштања у погон хидроцентрале Власеница. Од тада, па све до данас, она је веома важна за функционисанје цијелог овог краја“, рекла је Трампићева. 

 

   Начелник Власенице Мирослав Краљевић истакао је да Општина и „Електродистрибуција“  годинама имају одличну сарадњу.

   „Ова хидроцентрала годинама је била покретач привредног потенцијала овог краја и наш је циљ да се то настави и у будућности. Као начелник сам поносан на све заједничке пројекте, а посебно на недавну изградњу два моста и сигурно је да ће у будућности оваквих инвестиција бити још“, истиче Краљевић.

 

   Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић казао је да је Мала хидроелектрана у Горњем Залуковику вриједна пажње и зато што је у вријеме када је изграђена трасирала пут економског развоја регије Бирач, али тадашње БиХ.

    “За нас овај објекат значи нешто додатно, а то је да је он све ове године био својеврстан едукативни центар, кога су посјећивале бројне генерације ученика електротехничких школа које су овђе могле практично да спознају шта значе овакви објекти и како се у њима одвија процес производње електричне енергије. Овакав објекат показује да је будућност у изградњи малих електрана могућа, те да је оправдано и оно што се до сада изградило .У њих је укупно инвестирано или ће бити инвестирано око 350.000.000 KМ. До сада је у Републици Српској изграђено 29 малих хидроелектрана сличних овој и 10 је у изградњи”, казао је Ђокић. 

 

    Премијер Српске Радован Вишковић истакао је да је власеничка мала  хидроелектрана значајан субјекат у енергетском сектору и да се њен значај огледа не само у количини производње електричне енергије, већ у континуитету рада овог постројења.

    “У вријеме када је грађена, осим домаће радне снаге и материјала, сва уграђена опрема је домаће производње, од фирме `Раде Kончар` који је правила турбине које и данас раде. Мислим да је ово нешто што заиста заслужује пажњу и струке и науке да се позабави оваквим капацитетима.Оно што је данас посебно важно да кажемо, када већ славимо 70 година, а знајући да овакви или слични објекти имају животни вијек до 100 година, заиста је крајње вријеме да размишљамо како га продужити. Док будем на овој позицији, учинићу све да радимо идејна рјешења или пројектеда ова електрана настави да живи и послије 100 година”, рекао је Вишковић.

 

   Обиљежавању  70 година од изградње мале хидроелектране у Горњем Залуковику, поред представника Владе Републике Српске, присуствовали су  званичници општине Власеница, те представници “Електропривреде Републике Српске”.