ОД ДАНАС НАСТАВА НА ДАЉИНУ, ЗАТВОРЕНИ УГОСТИТЕЉСКИ ОБЈЕКТИ, УСТАНОВЕ КУЛТУРЕ…

603

 

Извор: РТРС

У Републици Српској од данас је на снази нови сет мјера спречавања ширења вируса корона у заједници који ће важити до 29. марта.

    Од данас се обуставља васпитно-образовни рад у основним и средњим школама, те универзитетима у Републици Српској и организује настава на даљину кориштењем средстава електронске комуникације.

   Забрањен је рад угоститељским објектима за исхрану и пиће, укључујући објекте који послују самостално или у оквиру других објеката у којима се обавља привредна дјелатност /бензинске станице и друго/.

   Такође, забрањено је обављање услужних и занатских дјелатности које захтијевају непосредан контакт са корисницима /фризерски и други третмани за уљепшавање и дјелатности за његу и одржавање тијела/, те рад базена, велнес и спа центара, скијалиштиа и скијашких центара и трговачких центара.

   Према закључку који је јуче усвојио Републички штаб за ванредне ситуације, забрањен је рад приређивачима игара на срећу, осим приређивачима интернет игара и лутријских игара на срећу, осим класичне томболе, активности унутар установа културе које подразумијевају истовремено присуство више лица у истом простору /позоришта, биоскопи, музеји, галерије/.

   Угоститељи који послују у угоститељском објекту за смјештај могу без временског ограничења пружати услуге смјештаја, а услуге исхране и пића од 6.00 до 22.00 часа само гостима којима пружају услуге смјештаја.

   У периоду од 6.00 до 21.00 час дозвољава се вршење услуге доставе хране и пића, као и шалтерска продаја хране и пића без могућности конзумирања у и испред угоститељског објекта.

   Према овом закључку, јавне кухиње могу обављати своју дјелатност искључиво путем шалтерског услуживања.

   До 29. марта забрањује се продаја алкохолних пића свим привредним субјектима од 22.00 до 6.00 часова.

    Обавезују се грађани да у затвореном простору носе заштитну маску /прекривена уста, нос и брада/, да се придржавају заштитне мјере физичког растојања од два метра како у затвореном тако и на отвореном простору те да се придржавају упутстава Институт за јавно здравство Републике Српске за боравак у затвореном простору у зависности од дјелатности која се обавља.

   Препоручује се грађанима да на отвореном простору користе заштитне маске уколико није могуће одржавати физичко растојање од два метра. Обавезе ношења заштитне маске изузета су дјеца млађа од седам година, особе са инвалидитетом и дјеца са сметњама у развоју, као и лица која обављају физичку и спортски активност у оквиру спортских објеката.

   Правна лица, предузетници и физичка лица која у директном контакту пружају услуге грађанима обавезују се да услуге пружају заштићени маском, обавезно спроводе мјере дезинфекције, обезбиједе маске грађанима који користе њихове услуге а немају их, те да се придржавају упутстава Института за јавно здравство Републике Српске за организовање рада у зависности од дјелатности коју обављају.

   Такође, они се обавезују да обезбиједе једно или више лица /ковид редара/ која ће упозоравати посјетиоце и кориснике услуга да се морају придржавати препоручених епидемиолошких мјера а у супротном ускратити им услугу.

   Драгстори могу радити искључиво путем шалтерске продаје од 22.00 до 6.00 часова.

    Забрањене су и организоване рекреативне активности, тренажни процеси и такмичарске активности спортских организација и спортиста свих узраста осим професионалних спортских активности укључујући и тренажни процес истих, али без присуства публике, родитеља или других лица која нису акредитована од организатора.

   Субјекти који обављају регистровану дјелатност дужни су да услове за обављање дјелатности прилагоде мјерама прописаним од Института за јавно здравство Републике Српске за спречавање појаве и ширења ковид-19 болести на радном мјесту.

   Такође, субјекти који пружају услуге грађанима дужни су организовати свој рад уз примјену прописаних епидемиолошких мјера са посебном пажњом на ограничење броја лица у објекту у зависности од површине простора и уз обавезно поштовање прописаног физичког растојања и на улазу у објекат поставити обавјештење о укупном броју лица која могу боравити у односу на његову површину.

   Републички органи управе, органи јединица локалне самоуправе и остали субјекти који врше јавна овлашћења дужни су организовати свој рад са грађанима тако што ће на улазу у службене просторије ограничити број лица која истовремено могу да уђу и бораве у просторијама органа, одржавати растојање у затвореним просторима од најмање два метра уз благовремено предузимање мјера дезинфекције и појачане хигијене и омогућити рад шалтер сале и матичне службе у јединицама локалне самоуправе уз обезбјеђење физичке провидне баријере на радном мјесту која пружа довољну заштиту запосленом и кориснику.

   Правни субјекти, републички органи управе, органи јединица локалне самоуправе и остали субјекти који врше јавна овлашћења, као и васпитно-образовне установе требају организовати рад од куће за раднике за послове за које је то могуће.

    Надзор над спровођењем овог закључка спроводи Министарство унутрашњих послова, Републичка управа за инспекцијске послове путем надлежних инспектора и инспектора у саставу јединица локалне самоуправе и Комунална полиција.

   Овим закључком наређује се штабовима за ванредне ситуације јединица локалне самоуправе, а посебно штабовима јединица локалне самоуправе у којима је погоршана епидемиолошка ситуација да, у складу са Законом о заштити и
спасавању у ванредним ситуацијама због погоршане епидемиолошке ситуације на својој територији донесу рестриктивније мјере у односу на мјере утврђене овим закључком и да под хитно предузму све потребне мјере и радње на санацији епидемиолошке ситуације на територији своје локалне самоуправе те да о предузетим мјерама и радњама у року од 48 часова обавјесте Републички штаб за ванредне ситуације.

   Наређује се и Стручно-оперативном тиму Републичког штаба за ванредне ситуације да свакодневно одржава сједнице, анализира епидемиолошку ситуацију у Републици Српској и да на дневном нивоу подноси извјештаје Републичком штабу
за ванредне ситуације, објављено је на сајту Владе Републике Српске.

   С циљем спречавања ширења вируса корона на територији Републике Српске и заштите и спасавања становништва на снази остаје забрана јавних окупљања у групама већим од 30 лица, сва приватна окупљања у групама већим од 10 лица /свадбе, крштења, рођендани, прославе и други породични скупови сличне природе/, рад фитнес центрима /фитнес клубови, боди-билдинг клубови и слични објекти/ и културно-умјетничким друштвима, организација и извођење музике уживо у угоститељским објектима за смјештај, исхрану и пиће.

   Непоштовање мјера забране из овог закључка биће санкционисано у складу са Законом о јавном реду и миру и Законом о заштити становништва од заразних болести.