ОДГОВОР НА НЕКА ОД ЧЕСТИХ ПИТАЊА О ВАКЦИНИ

266

 

    Извор: Министарство здравља и социјалне заштите

     Постоји ли ефикасна вакцина против COVID 19?

   Да. Постоји неколико врста вакцина против COVID 19, чија је примјена почела у неколико држава свијета. Вјероватно је да ће у будућности регулаторним органима бити достављени захтјеви за одобравање и вакцина других произвођача. Тренутно се у процесу развоја налази више вакцина против COVID 19 које су потенцијални кандидати.

   Због безбједности и дјелотворности вакцине, она мора бити произведена и дистрибуисана у складу са строгим стандардима. Свјетска здравтсвена организација сарађује са партнерима из цијелог свијета на координацији кључних корака у овом процесу, укључујући и обезбјеђивање правичног приступа сигурним и ефикасним вакцинама против COVID 19 за неколико милијарди људи којима ће бити потребне.

     Зашто је вакцинација значајна?

   Многе заразне болести које су у прошлости односиле велики број живота и изазивале озбиљне цјеложивотне деформације спасиле су велики број људи захваљујући управо вакцинацији. Иако је данас све мање таквих болести, осим великих богиња нити једна друга болест није у потпуности искоријењена. Због тога је вакцинација најбољи облик превенције и због тога се сматра једним од највећих достигнућа човјечанства.

   Неке од вакцина пружају дуготрајну, а понекад и цјеложивотну заштиту од неких заразних болести, док нас неке друге штите одређени период. Велика корист од вакцине јесте градња колективног имунитета популације, а који представља заштиту групе од избијања епидемије уколико је велики проценат припадника групе вакцинисан, а уједно представља и заштиту за онај дио популације који није у могућности да се вакцинише. Пандемија вируса корона показала нам је важност такве врсте имунитета у заједници.

    н Колико је времена потребно да вакцине против COVID 19 зауставе пандемију?

    Ефекат вакцина против COVID 19 на пандемију зависиће од неколико фактора. То су, на примјер: ефикасност вакцине, брзина и континуитет одобравања, производње и испоруке, те број људи који ће се вакцинисати. Такође, није занемарив ни податак о броју особа које су преболиле COVID 19, као и податак о трајању имунитета који се прати кроз научне и верификоване стручне радове.

   Већина научника очекује да, као што је случај са већином других вакцина, ни вакцине против COVID 19 неће бити 100% дјелотворне.

     Које су врсте вакцина против COVID 19 су тренутно развијене или су у развоју? Како оне дјелују?

   Научници у свијету развијају више потенцијалних вакцина против COVID 19. Свака вакцина направљена је тако да имунолошки систем човјека учи да на нешкодљив начин препозна и блокира вирус који изазива COVID 19.

   Тренутно је у развоју неколико врста вакцина против COVID 19, а међу њима:

•          вакцине са инактивираним или ослабљеним вирусом, код којих се користи облик вируса који је инактивиран или ослабљен тако да не може изазвати болест, али изазива имунолошку реакцију;

•          вакцине на бази протеина, код којих се користе нешкодљиви дијелови протеина или протеински омотачи који имитирају вирус COVID 19 и на нешкодљив начин изазива имунолошка реакција;

•          векторске вакцине, код којих се користи вирус који је измијењен генетичким инжењерингом тако да не може изазвати болести, али производи протеине вируса корона да би се на нешкодљив начин изазвала имунолошка реакција;

•          РНК и ДНК вакцине, врхунска технологија код које се користи генетички произведена иРНК или ДНК за изградњу протеина који онда изазива имунолошку реакцију.