ОДРЖАН 8. ФЕСТИВАЛ НАУКЕ

317

    Извор: Министарства науке и технологије Републике Српске

     У организацији Министарства науке и технологије Републике Српске, у бањалучком Дому омладине одржан је у уторак, 06.11.2018. године осми Фестивал науке, на којем је 27 излагача у облику презентација, радионица и научних експеримената представило науку у њеном најзанимљивијем издању.

    Неколико хиљада дјеце, од предшколараца до основаца и средњошколаца, могли су да науче понешто из хемије, физике, биологије као и рачунарства и технологије, а излагачи су се потрудили да им на занимљив начин приближе науку.

    Отварајући Фестивал, министар науке и технологије Ален Шеранић је позвао прије свега младе људе да експериментишу, јер се можда баш у њима крију будући научници.

   – Ове године имамо 27 излагача. Занимљиво је да су неки излагачи први пут код нас. Посебно је занимљив научни шоу који радимо у сарадњи са Центром за науку из Београда, а који ће на интерактиван начин покушати дјеци да објасне појаве које нас окружују – рекао је Шеранић.

   Он је додао да је неформална тема осмог Фестивала науке изазови у производњи хране.

   – Република Српска има потенцијал у производњи хране. Једно од фокус подручја Стратегије научног и технолошког развоја биће из области хране, у коју бисмо усмјеравали средства у наредном периоду – објаснио је Шеранић.

   Максим Бранковић, ученик трећег разреда ОШ “Георги Стојков Раковски” из Бањалуке, каже да му се највише свидјело када су двије тете направиле експеримент с вулканом.

   Предраг Илић, магистар воћарства у Институту за генетичке ресурсе Универзитета у Бањалуци, каже да су на Фестивал науке донијели апаратуру којом се мјери зрелост воћа.

   – Желимо да посјетиоцима покажемо како се мјери зрелост воћа у воћњацима. Донијели смо апаратуру којом утврђујемо тврдоћу плода, садржај суве материје, садржај шећера и обојеност плода – рекао је Илић.

   Данијела Рајић, асистент на Технолошком факултету у Зворнику Универзитета у    Источном Сарајеву, каже да је ово прилика да свима покажу како наука може бити лијепа и да заинтересују младе да се баве науком.

   За научно-популарни садржај овогодишњег Фестивала науке, побринули су се: Робокидс, M:tel, Спорт студио Бања Лука, Конфуцијев институт, Научно друштво математичара Бања Лука, Пољопривредни факултети Универзитета у Бањој Луци и Универзитета у Источном Сарајеву, Институт за генетичке ресурсе Универзитета у Бањој Луци, компанија Крајина клас, Природно-математички факултет Универзитета у Бањој Луци са студијским програмима хемија, математика, физика, биологија и екологија, географија и просторно планирање, затим Технолошки факултет Зворник, Медицински факултети Универзитета у Бањој Луци и Источном Сарајеву, Електротехнички факултет  Универзитета у Бањој Луци, Гимназија Бања Лука, Гимназија Католичког школског центра „Бл. Иван Мерц” Бања Лука, Грађевинска школа Бања Лука, Електротехничка школа Приједор, Гимназија Мркоњић Град и Средња школа „Михајло Пупин” Бијељина.