ОДРЖАН ФЕСТИВАЛ ДРАМСКОГ СТВАРАЛАШТВА ВЛАСЕНИЦА 2019

1456

    Текст: Т.Голијанин/Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

      „Ова културна манифестација Власеницу ставља на мапу европске културне сцене јер је ово један од два фестивала који је уврштен у Европску ноћ театра који се организује у 11 држава Европе, односно 16 градова БиХ“, истакао је Горан Ђурић, директор Средњошколског центра „Милорад Влачић“ у Власеници, отварајући други Фестивал драмског стваралаштва Власеница 2019.

 

      Средњошколски центар „Милорад Влачић“, у сарадњи са Интернационалном организацијом за миграције, и уз подршку општине Власеница,  другу годину заредом, био је организатор је и домаћин ове у регији јединствене културно-умјетничке манифестације. Током четири дана, колико је Фестивал трајао, власеничка публика имала је прилику да премијерно погледа седам представа у извођењу позоришних трупа из: Вишеграда, Какња, Фоче, Мостара, Требиња, Завидовића и Власенице.

   Такмичарски дио Фестивала отворила је Школа глуме ЈУ Центар за културу Завидовићи  сценским читањем драмског текста „Creeps“, а за представу „Нека буде љубав“ у извођењу Школске аматерске позоришне групе  СШЦ „Милорад Влачић“, тражило се мјесто више. Другог фестивалског дана на даскама које живот значе премијеру су доживјеле представе „Цигани, идемо“ у извођењу  Аматерског позоришта из Фоче и „Животињска фарма“ коју је извео Драмски студио ЈУ Културно-спортски центар из Какња. Културна сцена „Мале ствари“ из Требиња ове године је приказала „Обичну представу“, док је Мостарски театар младих извео комад  „Gloria dei“. Програм је затворио Драмски студио „Просвјета“ из Вишеграда представом „Follow me.ba“. 

   Стручни жири, који су чинила респектабилна имена из свијета театра: Ермина Нишић и Мирољуб  Мијатовић, глумци Босанског народног позоришта из Зенице и Жељко Милошевић , управник требињског Градског позоришта, помно је пратио све представе, а на крају сваког фестивалског дана одржавао округле столове са учесницима, на којима је износио своје критичко мишљење и давао савјете младим глумцима. 

   Ермина Нишић, познато име, не само са позоришних дасака, него и са телевизије, истиче да је пресретна што је у прилици да пружи знање и пренесе своје искуство младима. 

   „Сваки фестивал који је у смислу дјечијег, омладинског, школског стваралаштва треба подржати. Пренијети знање младим људима, водити их кроз живот и културу  је веома значајно. Треба им пружити што више шансе, што више прилике и када их видимо на сцени, можемо вјеровати у себе и знати да смо направили неко остварење и да смо дјеци дали прави пут. Фестивали, такмичарског или нетакмичарског духа, су посебно значајни. Ту се дјеца упознају, друже, виде и оцјењују једни друге, преносе искуства. Фестивали су њима велика прилика да се представе, добију вољу и иду даље“, истакла је Нишићева. 

 

   Са њом се слаже и Мирољуб Мијатовић, драмски педагог и глумац, који је у оквиру пројекта „Агон“, у који спада и овај фестивал,  био задужен за интеркултурално учење путем драме, односно драмским техникама и методама. 

   „ Ови млади људи су веома талентовани, али мене, кроз моју сферу дјеловања, интересује то шта све  позориште може, односно како може спојити младе људе, како може проговорити својим средствима, како се они могу дружити, како могу заједно учити о томе шта је суживот, шта је живљење са другим и другачијим унутар исте културе, тражећи свој идентитет, само разумијевајући и прихватајући све оно што носе други са којима живимо, дружимо се, радимо, веселимо се“, сматра Мијатовић.

 

   Жељкo Милошевић, координатор пројекта „Агон“, каже да је позориште веома важно за развој младих. 

   „Ово је омладински фестивал и ми не можемо говорити о неким великим театарским, глумачким и редитељским сегментима или елементима, али важно је видјети што више младих на сцени, који су дали себе у одређеним сегментима. Важно је да имају позитивну енергију, вољу и да осјетимо љубав према позоришту. Позоришна форма је  важна за учење било ког сегмента у животу. Она се све више примјењује и у класичном образовању и добра је и због социјализације, учења, дружења, богаћења вокабулара, ослобађања за јавне наступе, стицање сигурности у изношењу својих мишљења и промишљања, за једно цјеловитије одрастање“, сматра Милошевић.

 

   За младе глумице, током трајања Фестивала,  организован је и низ едукативних радионица, а у неформалном дијелу програма наступили су и чланови Драмско-пецитаторске секције Основне школе „Вук Караџић“ у Власеници, који су извели „Лајање на звезде“ и „Ружица неће дар“. 

________________________________________________________________________