ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА БЕБА У ВЛАСЕНИЦИ

1598

    Текст: Т.Голијанин/Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

    Кино-салом власеничког Дома културе синоћ је одзвањала најљепша музика – дјечији смијех и граја. Двије стотине најмлађих становника Власенице уживало је у дружењу са Патролним шапама, плесним тачкама предшколаца из „Првих корака“, забави,  игри, пјесми, али и у такмичарском дијелу програма уприличеног у склопу Конференције беба, која је, другу годину заредом, одржана у овом граду. 

   Отварајући ову манифестацију, Мирослав Краљевић, начелник општине Власеница, истакао је да је брига о породици најважнија. 

   „Породица је оно што је најважније и најсветије и ми морамо стварати будућност за сву нашу дјецу и наше потомке. Ми смо ту да помогнемо једни другима, Општина Власеница је ту да да максималну подршку свима, а овај величанствени скуп је још један  доказ тога. По подацима којима располажемо, у посљедње три године, сваке године се роди 70-80 беба, младих Власеничана, а ми ћемо се трудити да им свакодневно стварамо све боље услове за живот, јер дјеца, млади нараштаји, су наша будућност“, истакао је Краљевић.

   У трочлано Предсједништво, између дјеце рођене у периоду од 12.7.2017. до 12.7.2019. године,  изабрани су најмлађа, најстарија и беба са највише браће и сестара: Стефана Вукотић (25.4.2019), Викторија Вучиновић (14.9.2017) и  Ивана Остојић (3.7.2018) која има још сестру и два брата. Најмлађим „владарима“ града начелник Краљевић је уручио вриједне новчане награде и слатке пакете, које је обезбиједила Oпштина Власеница. 

   Ведрана Остојић истиче да од дјеце ништа није и не може бити важније, нити имати већу вриједност.

   „Дјеца су једино право богатство, нема ништа јаче, боље и вредније од тога. Гледајући услове живота, ништа није идеално, али када бисмо чекали да сви имамо идеалне услове, онда се дјеца не би ни рађала. Ми имамо четворо дјеце: кћерке Зорану и Ивану, рођене 2012. и 2018,  и синове Јована и Бранислава, рођене 2013. и 2014. године. Није лако, али сви су вољени, здрави, сити, обучени, обувени, ништа им не фали. Искрено, вољела бих да имамо још једно дијете, па видјећемо“, рекла је мајка Ведрана. 

   Стотинак малишана учествовало је у такмичарском дијелу програма, гдје су се окушали у неколико дисциплина. Једногодишња Андреа Куртума била је побједница пузијаде, Вук Милић је најбрже испио сокић, за само три секунде, Николина Пејановић изборила се за прво мјесто у популарним музичким столицама, док су Хелена Маџаревић и Петар Голијан били најбољи плесни пар. Очеви су и ове године показали да су вјешти у мијењању пелена, па је малог  Николу Влачића тата Тихомир најбрже пресвукао, а вјештине при преповијању није фалило ни Ивану Појжаку, тати двомјесечне Иване, ни Андреином тати Божидару Куртуми. 

   Гордана Трампић, предсједница Скупштине општине Власеница, уручила је пригодне поклоне освајачима прва три мјеста у свим дисциплинама, а најбољима у свакој категорији припала је и играчка коју је даровала Компанија „Thor“ ДОО,  из Добоја. 

   Јелена Влачић, мајка двоје дјеце,  сматра да је веома битно ширити свијест о значају породице. 

   „Постати родитељ – то је један од најљепших тренутака у животу. Нажалост, млади  све касније склапају бракове, имају много других приоритета, али надам се да ће схватити важност рађања и стварања породица. Мој супруг и ја смо просвјетни радници, активни смо у одбојкашког клубу, бавимо се кинологијом, промовишемо њен значај за развој и јачање имунитета код малишана, али наша дјеца, наша породица, су нам најважнији, и доказ смо да се, уз много љубави, све може постићи. Конференција беба је диван начин промовисања наталитета и дјетињства и веома значајан“, каже мајка седмомјесечног Николе и осмогодишње Ане.

   У забавном дијелу програма најмлађи Власеничани су показали своје умијеће у рецитовању, пјевању и глуми. 

   Kонференцију беба, уз подршку Министарства породице, омладине и спорта, организовала је  Општина Власеница, у склопу акције „Љепша Српска – бројнија Српска“, као гест подршке наталитету, рађању дјеце и бризи о породици. 

   Освајачи прва три мјеста у такмичарским дисциплинама: 

Пузијада                                                          

  1. Андреа Куртума                                
  2. Андреј Кљештан                                
  3. Виктор Чалмић      

Брзо мијењање пелена

  1. Никола и Тихомир Влачић
  2. Ивана и Иван Појжак
  3. Андреа и Божидар Куртума                              

Брзо испијање сокића

  1. Вук Милић
  2. Стефан Стојишић
  3. Јашар Ахметовић

Музичке столице

  1. Николина Пејановић
  2. Анђела Милић
  3. Стефан Стојишић

Плес

  1. Хелена Маџаревић и Петар Голијан
  2. Тамара и Страхиња Тодоровић
  3. Емилија и Андреј Максимовић